Rondje Noordkop: Wollie Vriend (65) kan weer lopen

Wollie Vriend uit Schagen.© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Ed Dekker
Winkel

Wollie Vriend kon in januari amper meer lopen. En nu stapt de Schagense stevig door op de Westfriese Omringdijk bij Winkel. „Ik ben heel blij dat ik dit weer kan. Ik wandel heel graag.”

Wollie kreeg 28 jaar geleden borstkanker. Een heel zware periode. „Daarna ging het weer goed. Ik hoopte er voor altijd van af te zijn.” Dat pakte helaas anders uit. „Het keerde terug en het sloeg op mijn botten.” Ze kon nauwelijks meer iets. „Ik dacht te genieten van mijn pensioen, maar vreesde het ergste.”

Rondjes

Een intensief behandeltraject volgde. Daarna revalidatie. „Langzamerhand ging het beter. Ik begon weer met lopen. Eerst een blokje. De rondjes werden steeds groter.” En gisteren liep Wollie Vriend het Rondje Winkel, de derde NHD-wandeldag in de Kop van Noord-Holland. „Heerlijk. Wat voor mij nu belangrijk is? Dat ik relaxed bezig kan zijn. Zoals nu. Nieuwe plekjes in je eigen regio leren kennen. Er is veel gezelligheid op zo’n tocht.”

Nooit geweest

Veertien jaar woont zij nu in Schagen. Eerder tien jaar in Winkel en negentien jaar in Oude Niedorp. ,,Ik dacht de omgeving aardig te kennen. Nu kom ik op plekken waar ik nog nooit ben geweest.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.