Speltmeel brengt 730 euro op tijdens eerste Oogstfeest Zaandam

De eerste drie bakkers komen aan bij het Bakery Institute. foto joëlla angenent

De eerste drie bakkers komen aan bij het Bakery Institute. foto joëlla angenent

Joëlla Angenent
Zaandam

Luid toeterend kwamen drie bakkers woensdagmiddag op een bakkersfiets aan op het eerste Oogstfeest in de Zaanse Chocoladefabriek in Zaandam. In de houten laadbak voorop de fiets zaten twee zakken volkoren speltmeel, vers geoogst uit Duitsland.

Samen met nog vijf bakkers zijn de mannen maandag afgereisd naar het Zuid-Duitse Ulm waar veel spelt geoogst wordt. Een idee van de Zaandamse opleider Bakery Institute die het ambachtelijke bakkersvak meer op de kaart wil zetten.

Ze worden met gejuich ontvangen door de aanwezige Zaankanters en collega-bakkers, want iedereen wil wel een versgebakken plakje brood proeven. Toch moeten ze nog even geduld hebben, want de vijf andere bakkers staan nog in de file vanuit Duitsland.

Bovendien wordt de opbrengst van één zak van 25 kilo meel die middag geveild voor de stichting Bake for Life, die bakkerijen bouwt in Afrika waar gehandicapten, wezen en alleenstaande moeders het bakkersvak leren.

Proces

,,We hebben daar zelf het spelt geoogst, gedorst, gemalen en uiteindelijk gebakken. Het was ontzettend leuk om zelf dat hele proces mee te maken en te zien wat er eigenlijk gebeurt voordat het meel in onze winkels terechtkomt’’, vertelt bakker Jos van Vessem van bakkersketen Van Vessem.

,,Het bedrijf waar we waren produceert honderd procent zuivere spelt zonder bestrijdingsmiddelen. Dat sprak me heel erg aan, en de klanten denk ik ook want er is de laatste tijd erg veel vraag naar speltbrood.’’

150 euro

Een half uur later komen de andere bakkers binnenvallen en inventariseert veilingmeester Ruud Bessem wat er te winnen valt. ,,Vijfentwintig kilo speltmeel. Hoeveel broden bak je daar eigenlijk van en wat levert dat op?’’ vraagt hij aan Ton Deegenaars van bakkersleverancier Bak Speciaal.

Deegenaars: ,,Dat hangt er een beetje vanaf of je hele of halve broden gaat bakken. Van zo’n zak bak je vijftig hele en honderd halve broden van ongeveer drie of 1,50 euro per stuk. Je kan er dus ongeveer 150 euro mee verdienen.’’

Tientjes

Die laatste opmerking inspireert het publiek dat meteen flink begint te bieden. Wat ook helpt is dat de veiling volgens het ’Amerikaanse systeem’ verloopt waarbij de bieder alleen het verschil tussen het volgende bod en zijn bod betaalt.

Als je bijvoorbeeld tien euro meer biedt, kun je de zak dus voor slechts tien euro binnenslepen. Uiteindelijk koopt bakker Gertjan Kerssens de verse oogst voor een paar tientjes en kan Bake for Life 730 euro op haar rekening bijschrijven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.