Straffen tot 5,5 jaar voor kopstukken Noord-Hollandse bende

Straffen tot 5,5 jaar voor kopstukken Noord-Hollandse bende. Foto ANP© Foto ANP

Ron Amesz
haarlem

Zeven leden van een bende die zich schuldig heeft gemaakt aan 70 misdrijven, zijn maandag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot celstraffen tot 5,5 jaar. Er waren straffen tot 10 jaar geëist.

De bende van vijf mannen en drie vrouwen is veroordeeld voor onder meer ramkraken, autodiefstallen, bedrijfsinbraken, handel in harddrugs, witwassen en heling. De meeste misdrijven werden gepleegd in Noord-Holland, maar de bende sloeg ook toe in Friesland, Drenthe, Gelderland, Overijssel en Utrecht.

De zeven veroordeelden komen uit Alkmaar, Zuid-Scharwoude en Limmen. De 43-jarige Stefan van de M. uit Alkmaar wordt als belangrijkste kopstuk beschouwd. Hij kreeg een celstraf van 5,5 jaar opgelegd na een eis van 10 jaar. Zijn 36-jarige maat Maurice G. werd veroordeeld tot 3 jaar. Tegen hem was 4,5 jaar cel geëist.

De bende gebruikte gestolen auto’s om puien van winkels te rammen. De mannen hadden het vooral gemunt op kleding, rookwaren en dure Apple-producten. Een deel van de gestolen kleding is later teruggevonden in de winkel van een Alkmaarse winkelier, die maandag werd veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zijn partner werd wegens heling tot een werkstraf van 200 uur veroordeeld.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.