Paarse Vrijdag Krant in de strijd tegen homofobie

Bas Hageman bezorgt de Paarse Vrijdag Krant

© Maarten kan het succes van de Paarse Vrijdag Krant amper bevatten.

1 / 2
Nancy Ubert
Schagen

’Transgenders in beeld’, ’Homo’s soms nog te onzichtbaar in Europa’ en ’Geloof, school en seksualiteit’. Een greep uit vetgedrukte koppen die scholieren moeten uitdagen zich te verdiepen in seksuele diversiteit. De vijfde Paarse Vrijdag Krant wordt 11 december uitgedeeld.

Naast de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (17 mei), de Coming-Outdag (11 oktober) wordt sinds een paar jaar Paarse Vrijdag gevierd. Op de tweede vrijdag van december, vooral op middelbare scholen. Leerlingen en docenten trekken paarse kleding aan om uit te dragen dat zij vinden dat iedereen gelijk is, ongeacht seksuele geaardheid.

Toen ze in 2011 nog in Schagen op de middelbare school zaten, wilden Maarten Moeijes en Bas Hageman de dag extra invulling geven. Ze bedachten de Paarse Vrijdag Krant.

Dit jaar hebben ze hun ’regenboogblad’ voor het vijfde achtereenvolgende jaar uitgebracht. De oplage stijgt fors. Steeds meer scholen raakten geïnteresseerd in het medium, dat ook gebruikt wordt lesmateriaal. Daarvoor is een docentenhandleiding geschreven.

,,We kunnen het succes amper bevatten’’, geeft Maarten aan. Bijna elke middelbare school in Noord-Holland deelt de krant uit. In de rest van het land groeit de belangstelling gestaag. Ook bij het middelbaar onderwijs. ,,En dat is zeker een belangrijke ontwikkeling’’, vindt Maarten.

LHBT-leerlingen in het mbo krijgen relatief veel homo-negatieve reacties, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Minder dan de helft (45 procent) van hen vindt hun school homovriendelijk.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.