Bedrijven betalen voor eigen omgeving

Rob Bakker
Alkmaar

De gemeente Alkmaar laat, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, ondernemers in de binnenstad, op de bedrijventerreinen Overdie en Beverkoog en in winkelcentrum De Zwijger, betalen voor veiligheid, onderhoud van de omgeving en het bevorderen van de leefbaarheid en de economie.

Daartoe worden zogeheten ’bedrijven investeringszones’ (BIZ) ingesteld. In de desbetreffende gebieden wordt een nieuwe belasting voor ondernemers ingevoerd. De opbrengst wordt uitgekeerd aan een BIZ-vereniging die daar weer leuke dingen voor het eigen gebied mee kan doen.

Formeel moet de gemeente nog wel een draagvlakmeting houden. Het beleid moet op voldoende steun van de betrokken ondernemers kunnen rekenen.

Nieuwe heffing

In het centrum komt de nieuwe heffing in de plaats van het ondernemingsfonds, dat op basis van reclamebelasting was ingesteld. In een bedrijven investeringszone draagt elke niet-woning bij. De bijdrage is niet langer afhankelijk van de vraag of er reclame aan het pand hangt.

De gedachte is dat alle ondernemers profiteren van investeringen in de omgeving en het daarom gerechtvaardigd is dat ieder bedrijf daaraan meebetaalt.

Een van de doelen van de BIZ-vereniging kan het aanstellen van een parkmanager zijn.

Die moet de collectieve beveiliging aansturen, de contacten met gemeente, politie en brandweer onderhouden en reparaties en opknapbeurten laten uitvoeren. Bovendien moet de parkmanager het aanspreekpunt zijn voor de ondernemers in het gebied.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.