Spontane steun vanaf Huisduinen voor redactie in actie

1 / 2
Hedzer Faber en Michiel Snik
Huisduinen

Huisduiner Belang steunt de anischtkaartenactie tegen bezuinigingen op regiojournalistiek in deze krant. De bewonersbelangenvereniging laat speciale, Huisduiner actiekaarten drukken die mensen kunnen invullen met een boodschap aan de uitgever van het Noordhollands Dagblad en zusterkranten.

Initiatiefnemer Jan Roelofsen: ,,Ik maak me grote zorgen over de bezuinigingsplannen met ’onze’ Helderse Courant en vind het heel goed dat het lezerspubliek nu opkomt voor hun krant. Ik geniet elke dag van deze krant en onze stad heeft absoluut een goede, onafhankelijke journalistiek nodig.’’

Er kwamen deze week op de regioredacties van het NHD al vele honderden ansichtkaarten binnen van lezers. Op briefkaarten aan de directie van het concern motiveren zij hun standpunt. Gisteren kwamen veel lezers spontaan af op verslaggevers Michiel Snik en Delano Weltevreden die bij lunchroom De Boulangerie aan de Spoorstraat post hadden gevat. Bij een tafeltje nodigden zij lezers uit hun mening over de krant op een briefje te schrijven. Daarvan werd grif gebruik gemaakt. Onder hen Hilda Mooijman van de fractie Vermooten. ,,Ik deel de Helderse Courant met mijn buren die de Volkskrant hebben. Het NHD heb ik voor het regionale nieuws. Ik moet er niet aan denken dat ik misschien minder lokaal nieuws krijg.”

John en Reina Boekel die aan het tafeltje een verhaal aan de directie schrijven knikken instemmend. ,,Ik vind mijn Helderse Courant prima zoals deze nu is. Lekker lokaal, vooral zo houden graag!’’

Rita de Jong heeft zichtbaar haast. ,,Maar voor een steunbetuiging stop ik even. Dit is te belangrijk voor Den Helder. Ik lees de krant al jaren. Mijn ouders waren abonnee en het was niet meer dan normaal dat de krant nu ook iedere morgen bij ons op tafel ligt. Wat ik lees? Alles, van voor tot achter en weer terug. Maar ja, vooral het regionieuws. Wat dat betreft gebeurt er genoeg in Den Helder om over te schrijven.”

Jannie Post is onderweg naar Texel. ,,Nee ik hoef geen abonnement’’, zegt ze glimlachend. ,,Want de krant heb ik al jaren.’’ Als ze hoort dat de verslaggevers in de Spoorstraat staan voor een steunbetuiging aarzelt ze geen moment. ,,Natuurlijk teken ik. Daar hoef ik geen seconde over na te denken.”

De 84-jarige mevrouw De Vries is duidelijk. ,,Ik ben al zestig jaar lid van de Helderse Courant en kan geen dag zonder mijn krant. Maar dan wel zoals deze nu is met veel regionaal en lokaal nieuws. Want daarvoor heb ik deze krant dus ik schrijf graag een kaartje naar jullie directie om ze te laten weten dat ze met hun handen van de Helderse Courant af moeten blijven.”

Een uurtje reacties verzamelen in de Spoorstraat levert een stortvloed aan sympathiebetuigingen op. En steeds dezelfde boodschap: De Helderse Courant mag niet worden aangetast.

Minder lokaal nieuws is ook niet acceptabel, aldus de tientallen mensen die even stilhouden bij een tafeltje van deze krant om een kaartje in te vullen waarmee ze hopen dat de directie het plan laat varen een kwart van de journalisten te ontslaan.

,,Ik lees alles al jaren’’, zegt P. Hoogvorst- Van Twisk (89). ,,Zeker het regionale katern. Voor landelijk nieuws kan ik ook elders terecht.”

De krant blijkt niet alleen in trek bij oudere lezers. ,,Ik lees hem ook’’, zegt Kelly Bos (19). ,,Wat ik het liefste lees? Het plaatselijke nieuws, natuurlijk. Maar ik blader hem helemaal door. Ook de bijlages’’, zegt de geboren Helderse. Haar vriendin knikt instemmend. ,,Een goede regionale krant hoort bij Den Helder. Er is hier al zoveel verdwenen, laat ons alsjeblieft onze krant houden zoals deze is’’, zegt Britt Oostveen (20).

Jorien Steenman (81) is ook een trouwe abonnee. ,,Al sinds 1961. Dankzij mijn krantje zit ik straks bij Bram van der Vlugt in De Kampanje. Want daarin las ik van zijn optreden, anders had ik het niet geweten. Ik vind sowieso dat de regionale cultuur in de krant de laatste jaren enorm is verbeterd. Die Monique Trijsburg van jullie doet dat erg goed. Als de plannen van TMG doorgaan vrees ik dat we dat soort dingen straks niet meer lezen.’’

Mevrouw Breitveld leest de krant zowel digitaal als op papier. ,,Maar ik ken veel mensen die niets met internet hebben. Die willen gewoon de papieren krant houden.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.