Aanpak gladheid voor gemeenten lastig

IJMOND

Pas gevallen sneeuw is goed weg te krijgen, maar daarna wordt het lastig om de ijsplaten van platgereden en opgevroren sneeuw aan te pakken. De gemeenten in de IJmond hebben er veel moeite mee.

Uitgeest is de enige gemeente in de IJmond die nog volop zout heeft. Dat is goed te zien op de belangrijkste doorgaande wegen en fietspaden waar het verkeer zonder glibberen overheen kan. Gisteren werd een nieuwe partij zout bezorgd en de kleinste IJmondgemeente kan het daarmee weer even uitzingen, zo meldt een woordvoerder.

De Reinunie heeft vanwege het zoutgebrek een noodscenario opgesteld. Op de hoofdwegen in Velsen, Beverwijk en Heemskerk wordt nog gestrooid. Fietspaden worden geborsteld en met brekerzand gestrooid. Maar dat heeft zijn beperkingen. ,,Als er ijsplaten liggen heeft dat geen zin'', meldt een woordvoerster van de gemeente Heemskerk. ,,We laten als gemeente ook nog de shovel met borstel rijden, op plekken waar veel mensen komen, zoals winkelcentra en zorgcentra. Maar als er ijs ligt heeft dat geen effect.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.