WO I ging niet aan Bergen voorbij

Hans Brandsma
Bergen

Nederland was in de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar Bergen kreeg wel degelijk te maken met de strijd tussen de grote mogendheden.

Daarover gaat de tentoonstelling ’De groote oorlog en het kleine dorp’ in Het Sterkenhuis, die vanaf 17 mei is geopend. Het historisch museum maakt deel uit van Kranenburgh.

Foto’s, documenten en houtsnijwerk vertellen over geïnterneerde militairen die worden opgevangen in twee kampen. Topstuk van de expositie is een granaat die de Engelsen aan het einde van de oorlog afschoten bij een incident op zee. De explosieven kwamen op verschillende plekken in Bergen terecht.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 trokken tienduizenden burgers en militairen de grens met Nederland over. De Duitsers kwamen naar Bergen. Het interneringskamp stond op de Vinkenkrocht, het grasland aan de Breelaan dat werd bewaakt door Nederlandse dienstplichtigen. De geïnterneerden konden werken bij boeren in de omgeving. Ook kregen ze les in tekenen en handvaardigheid. Behalve militaire vluchtelingen kwamen er steeds meer deserteurs naar Nederland, waarvoor drie jaar na het uitbreken van de oorlog een tweede kamp verrees. Dat kwam tegenover het Russisch monument. Met weinig comfort en hygiëne stond dat bekend als ’De hel van Bergen’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.