Eerste gras is het lekkerste voor de koeien

assendelft

Maandag gemaaid, dinsdag op het land gedroogd en woensdag in de kuil bij de boerderij. Vader Lou en zoon Elmer Kramer uit Assendelft hebben voor komende winter weer vers ruwvoer voor hun 185 koeien.

Overal zijn veehouders druk bezig met de grasoogst. Het eerste gras is altijd het lekkerste.,,De eerste snede heeft de meeste voedingswaarde’’, legt Elmer Kramer (30) uit. Boeren kunnen hun land drie tot vijf keer in een seizoen maaien, afhankelijk van het beweiden. Als koeien er hebben gelopen, kan minder vaak worden gemaaid.

Stageloper Mark Flipse (20) uit Westzaan heeft achter de trekker een schudmachine. Door rondjes over het land te rijden, wordt het pas gemaaide gras verspreid. Dan kan het gewas beter drogen. ,,Voor goed kuilgras in de winter moet je nu een droge-stofpercentage hebben van 35 tot 45. Vlak na het maaien is dat 16 tot 20 procent. Zon en wind zijn daarom nu heel belangrijk. Hoe langer gras op het land moet drogen, hoe minder de voedingswaarde wordt’’, aldus Elmer.

Als de kwaliteit te gering is, krijgen de koeien op stal extra krachtvoer.>br /> We staan in het Assendelverveld. Dunne wolkjes hangen vriendelijk rond de zon, hoog boven de pijpen van Corus en de terminals van de Amsterdamse haven. Prima weer. ,,Eigenlijk is het te koud. Twintig graden is normaal, niet veertien. We wilden niet langer wachten met maaien, vanwege het beweiden. Voor de koeien hebben we straks weer ruimte nodig.’’ Over veertien dagen kunnen de beesten hun buikje rond eten op de maandag gemaaide 35 hectare. Dan is nieuw gras voldoende aangegroeid.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.