Eindrapportage Alkmaarse Yxie:  'Van Rossen partijdig'

Oud-burgemeester Marie van Rossen voor de commissie. Foto Erna Faust

Oud-burgemeester Marie van Rossen voor de commissie. Foto Erna Faust

Ron Amesz
alkmaar

Oud-burgemeester Marie van Rossen, die in 2006 met pensioen ging, krijgt van de Enquêtecommissie in de gisteravond vrijgegeven eindrapportage over de Yxie-affaire onder uit de zak. Ze was partijdig.

Ze was er verantwoordelijk voor dat haar college niet collegiaal optrok. En ze speelde ook nog eens een bedenkelijke rol bij het doorsluizen van de miljoenen die de verkoop van het kabelnet in Alkmaar (CAI) opleverde, naar het project Centrum voor Woord, Beeld en Geluid, later bekend als het omstreden cultuurproject Yxie.

De werkwijze van het toenmalige college was 'onaanvaardbaar', zegt de commissie. Wethouder Victor Kloos (Onafhankelijke Partij Alkmaar) werd door Van Rossen en PvdA-wethouder Hans Meijer bewust niet op de hoogte gehouden van de eerste plannen voor het cultuurproject.

Van Rossen en Meijer ontkenden dat ruim een maand geleden tijdens de openbare verhoren van de Enquêtecommissie niet.

De ideeën waren nog in een 'onvoldragen' stadium, zei Van Rossen toen. Meijer verbloemde niet dat hij Kloos destijds niet vertrouwde. Bovendien zorgde het alcoholgebruik van Kloos 'niet bepaald voor een goede uitstraling van het college in de stad'.

Op die verwijten gaat de Enquêtecommissie niet in. Wel zegt de commissie dat uit het verzuim van Kloos bij de collegevergaderingen niet bleek dat hij zijn taken verwaarloosde. En als hij al eens afwezig was, dan had dat te maken met 'de zeer ernstige ziekte van zijn toenmalige partner' in die jaren.

Van Rossen verklaarde na afloop van het openbare verhoor dat zij het schrappen van Yxie door de in 2011 aangetreden coalitie onder leiding van de Onafhankelijke Partij Alkmaar zag als 'laag-bij-de-grondse wraakneming op de PvdA'. 'Onprofessioneel' en 'geheel buiten de orde' noemt de commissie die uitspraak. Behalve Van Rossen en Meijer krijgt ook de Alkmaarse raad verwijten van de Enquêtecommissie. Niet kritisch genoeg waren de politici over de financiering van Yxie.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.