Drechterland heeft extra miljoenen euro's over

hoogkarspel

Eigenlijk had het gemeentebestuur van Drechterland al rekening gehouden met een bescheiden overschot. Nu blijkt dat de gemeente veel beter bij kas zit. Na het afgelopen jaar blijkt er bijna 3,4 miljoen euro over te zijn.

Meer inkomsten kwamen binnen en sommige dure klussen zijn vooruitgeschoven. Dat neemt niet weg dat Drechterland met deze bedragen steviger in de schoenen staat wanneer in latere jaren de verwachte bezuinigingen moeten worden doorgevoerd. De politiek krijgt de cijfers donderdagavond voorgelegd. Een belangrijk deel van de gepresenteerde meevaller komt omdat de gemeente eerder besloot het aandelenpakket van energiebedrijf Nuon af te stoten. In het afgelopen jaar kwam het eerste deel vrij en dat zorgde er voor dat de gemeente 3,6 miljoen euro op de rekening kon bijschrijven. De komende jaren rekent Drechterland nog eens op ruim 1,2 miljoen euro dat wordt overgeschreven. De keerzijde is dat Drechterland daarna niet meer op een jaarlijks dividend hoeft te rekenen.

Twee bouwprojecten zorgden ervoor dat de gemeente er beter uit sprong. Zo kwam extra geld binnen uit woningbouwplan De Witte Dam in Westwoud, terwijl ook een winst werd bijgeboekt uit de groei van bedrijventerrein Zuiderkogge in Hem. Alle kavels zijn inmiddels verkocht - sneller dan verwacht - en de gemeente is bezig hier nog meer ruimte te kunnen bieden. Momenteel ordt onderzocht of de gemeente de beoogde grond alvast moet kopen. Inmiddels is Drechterland ook in overleg met de provincie om het bedrijventerrein aan de Westerwijzend in Hoogkarspeluit te breiden met 1,4 hectare.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen