Administratie bij Prorail grote chaos

Medewerker Internet
Den Haag

Prorail heeft de laatste jaren een chaos gemaakt van de boekhouding. De spoorbeheerder ging zo slordig met geldstromen om dat er tientallen miljoenen euro’s zoek zijn. Dat blijkt uit officiële Prorail-stukken, die in de top van het bedrijf circuleren en die zijn ingezien door deze krant.

Het bedrijf probeert nu schoon schip te maken, zo valt te lezen, maar in april was de situatie nog zo zorgwekkend dat volgens experts Prorail nog een tijdje in de ’financiële gevarenzone’ zal verkeren.

Het bedrijf, waar staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) politiek voor verantwoordelijk is, weet al bijna een jaar dat het goed mis is met de boekhouding.

In een rapportage van december 2014 staat dat er door financiële medewerkers ’onnauwkeurig en inconsistent’ wordt gewerkt. Er blijken ’hiaten’ te zitten in de financiële administratie die niet kunnen worden verklaard. De ’losse brokken’ zijn ook niet opgemerkt door accountant Ernst en Young.

Een half jaar later is men er nog niet zeker van of het jaarverslag wel deugt. De chaos is naar schatting al zo’n vijf jaar lang aan de gang. Het bedrijf wijt dit aan een ’serieus cultuurprobleem’. Als verandering niet serieus wordt genomen, kan het bedrijf financieel kopje onder gaan, zo wordt geschetst.

Op Prinsjesdag verraste Mansveld de Kamer nog met een gat van 475 miljoen euro op haar begroting, omdat Prorail budgetten voor onderhoud niet in de hand heeft.

Van die laatste tegenvaller heeft ProRail al bijna een jaar weet. Op dat moment lijkt de tegenvaller nog 1,1 miljard euro te zijn. De boekhouding is zo’n puinhoop dat dit nog niet helemaal helder is. Inmiddels blijkt het tekort aanzienlijk minder, maar nog steeds een astronomisch bedrag van 475 miljoen euro.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.