Witte Mus uit Andijk valt met film in de prijzen

Witte Mus uit Andijk valt met film in de prijzen. Foto: HDC Media

Witte Mus uit Andijk valt met film in de prijzen. Foto: HDC Media

Verslaggeving
andijk

Met een filmpje van twee vechtende mussen heeft de stichting Witte Mus uit Andijk een prijs gewonnen in het landelijke filmproject Vliegkunstenaars.

De Witte Mus maakte het afgelopen jaar met een speciale hogesnelheidscamera slow motion opnames van de grote mussenkolonie rond het huis aan de Dijkweg. Onder meer werd vastgelegd hoe een musje een concurrent bij de voederplaats keihard verjaagt, totdat die totaal ondersteboven komt te hangen en verslagen afdruipt.

Dit filmpje ’Are all sparrows nice?’ werd door de jury van Vliegkunstenaars uitgekozen als een van de acht toppers van de 460 inzendingen. Jurylid en filosoof Bas Haring: ,,Dit tafereeltje toont de hardvochtige werkelijkheid van strijd tussen die zogenaamde lieve vogeltjes."

In het project Vliegkunstenaars worden de vliegbewegingen van vogels, insecten en vliegende plantenzaden bestudeerd. Onder leiding van wetenschappers van Wageningen Universiteit maken amateurs in het hele land unieke opnames. Het mussenfilmpje en de andere winnaars -waaronder een ondersteboven vliegende gans - zijn te zien via www.youtube.com/vliegwinnaars.

Ook zijn de filmpjes vanavond te zien in het televisieprogramma Labyrinth TV (Nederland 2, 20.55)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.