De zon is ’t enige eentonige

Redacteur Alkmaar
assendelft

Wat is het leven van een Zomertoerder afwisselend! Als eerste zondag In het weiland een pasgeboren kalfje, schoongelikt door de moeder.

Laag in de lucht kort daarna een Airbus 380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, bijna aan te raken. Vervolgens de Bazaar, een wonderlijke smeltkroes van heel andere culturen.Niets eentonigs dan zondag aan de eerste etappe van de NHD-Zomertoer? Ja, het weer. De zon bleef de 138 wandelaars van het Noordhollands Dagblad alle 15 kilometers van Assendelft naar Beverwijk uitbundig achtervolgen. Alle zweetdruppeltjes hadden op de diverse tussenstops mooi de tijd om op te lossen.

De aftrap van het jaarlijkse zomerse wandelevenement van het NHD begon al direct goed. Na het vertrek bij het Wapen van Assendelft stapten we namelijk in Saens Geluk. Dit is een opvallende buurt in wording in Saendelft. Met 12.500 mensen woont in deze nieuwe wijk liefst 8 procent van de inwoners van Zaanstad.

Jan den Adel van Brantjes Makelaars uit Assendelft wees de Zomertoerders op rijke diversiteit aan architectuur. Van stijlkenmerken uit de jaren dertig met donkere stenen en fraaie details, zoals Saens Geluk, tot de Amsterdamse School-buurt en het ’stadsdeel’ Neo Klassiek.

Als één man steunt de Zomertoer de strijd van de Werkgroep Aardkundige Waarden Zaanstad voor het behoud van goed zichtbare kreekruggen in de Assendelver Noorderpolder. Frans Schouwenaar van de werkgroep – en Zomertoerder – benadrukte het belang van deze overgebleven historische sporen in het landschap.

Een koe van veehouder Wim Noom uit Assendelft had de geboorte van haar kind prima uitgekiend: kort voor het passeren van de sliert lezers. Het regende foto’s met het schoonlikken in het weiland van het ’kuitje’.Ook veel bekijks trok de dubbeldekker van vliegmaatschappij Emirates. Dijkbewoner Jaap Velserboer kan er zijn klok op gelijk zetten. Als de Airbus boven de Noorder IJ- en Zeedijk vliegt, is het half twee.Velserboer benadrukte tijdens de lunch op de dijk het waardevolle tegengas van prof. dr. Arnold Heertje. Dankzij deze econoom werd de Wijkermeerpolder geen industrieel havengebied, maar bleef vruchtbaar akkerbouwgebied. Dat past langs de dertiende-eeuwse dijk ook veel beter.Dat vindt ook de groep Trawanten van Banjaer, die middeleeuwse muziek voor ons speelde.

De Bazaar trakteerde op een bezoek aan Europa’s grootste overdekte markt. Ook buitenplaats Akerendam onthaalde ons gastvrij. De bloemenpracht rond het statige pand van de Stichting Sluyterman Van Loo was een glorieus einde van de eerste Zomertoertocht.

Met de expositie Vijf Eeuwen Bloemperken maakten de NHD’ers op deze historische buitenplaats een supersnelle reis door de tijd. Het werk van tuinbaas Hans Otten en vele vrijwilligers verdient een lagere versnelling. Dat kan tot en met 16 september.

ED DEKKER

Zie ook www.nhd.nl/zomertoer

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.