’Importstop Rusland kost sector 1 miljard’

Danja Koeleman
den haag

Ruslands boycot van alle groenten en fruit uit de EU raakt de Nederlandse groente- en fruitsector hard. De importstop kost Nederlandse producenten en handelaren zeker 1 miljard euro.

Dit hebben de boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland en afzetorganisatie GroentenFruit Huis vrijdag becijferd.

De ban treft in Nederland vooral leveranciers van glastuinbouwproducten als tomaat, paprika en komkommer. Daarnaast gaat het om fruit, voornamelijk appels en peren, en champignons.

Het schadebedrag betreft de handelswaarde van de export op jaarbasis. Niet meegewogen is de indirecte schade door prijsderving. Vanuit heel Europa komt het voor Rusland bestemde volume direct extra beschikbaar op de Europese markt. Deze is daar niet klaar voor en prijsdaling is het gevolg. Elke cent prijsdaling kost fruittelers naar schatting nog eens ruim 6 miljoen euro.

Europa exporteert jaarlijks ruim 2,6 miljoen ton groenten en fruit naar Rusland. Ongeveer 30 procent daarvan komt van Nederlandse handelsbedrijven (783.000 ton). Het grootste deel daarvan is in Nederland geproduceerd (567.000 ton), de rest in overige EU-landen. Daarnaast importeert Nederland nog eens 121.000 ton groenten en fruit vanuit niet EU-landen, om dat vervolgens weer te exporteren naar Rusland.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.