Kim Zandbergen opent in Schagen tweede zoutkamer

Onderneemster Kim Zandbergen-Vlaar in haar eerste zoutkamer, thuis in Limmen. De tweede zoutkamer opent zij op 5 november in Schagen.
© Foto Erna Faust
Schagen

Kim Zandbergen-Vlaar (37) opent maandag 5 november de tweede vestiging van haar jonge bedrijf Halomedics. Het vroegere gezondheidscentrum aan de Kaag in Schagen wordt nu ingericht als zoutkamer. Deze voorziening is nieuw voor de Kop van Noord-Holland en is gericht op mensen met huid- en luchtwegproblemen.

Begin dit jaar begon Kim Zandbergen met haar eerste zoutkamer, aan huis in Limmen. In Schagen wordt dertig vierkante meter omgetoverd tot ’zoutgrot’, bijna het dubbele van de oppervlakte in Limmen.

Opzet en aankleding zijn hetzelfde. De ruimte wordt volledig aangekleed met zout, in glinsterende kleuren.

Een generator verspreidt minuscule deeltjes zout. ,,De gasten inhaleren dit zout en het komt op de huid. Deze zouttherapie heet officieel halotherapie en is een natuurlijke behandeling voor volwassenen en kinderen met aandoeningen als COPD, astma, chronische bronchitis, psoriasis, longemfyseem.”

Hooikoorts

Ook noemt de geboren Alkmaarse allergische reacties als hooikoorts, kortademigheid, infecties van de luchtwegen, rokershoest, vastzittend slijm in de luchtwegen, voorhoofdsholte-ontsteking en eczeem.

Uit eigen ervaring kent Kim Zandbergen de helende werking van de halotherapie. ,,Al onze drie kinderen kampten met ernstige problemen aan de luchtwegen. En twee van hen hadden flink last van eczeem. De zouttherapie bleek een heel goede invloed op ze te hebben.”

Kantoorruimte in een bijgebouwtje thuis werd ’zoutmijn’. ,,Het loopt goed. Steeds meer mensen zoeken naar een alternatieve aanpak. Hormoonzalven werken maar tijdelijk en medicatie heeft onverwachte bijwerkingen.”

Aanvulling

De zoutkamer vult de reguliere gezondheidszorg aan, benadrukt de onderneemster. ,,De therapie reinigt de huid en longen van bijwerkingen van roken en luchtvervuiling. Je conditie verbetert.”

Halotherapie komt uit Oost-Europa. ,,Mijn man Lex kwam ermee in aanraking in Rusland. Daar heeft hij enige jaren gewerkt.”

Proefsessie

De eerste proefsessie bij Halomedics in Schagen is gratis. Een eenmalig bezoek daarna kost 25 euro (kinderen de helft). Een sessie duurt vijftig minuten, voor kinderen drie kwartier. Een pakket van vijf sessies kost 105 euro, tien sessies 190 euro en twintig sessies 350 euro. Voor 155 euro per maand is het bezoek onbeperkt.

Zandbergen wil in 2018 ook magnesium-therapie aanbieden.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.