Kamer erkent patiënt met lyme

Fokke Zaagsma
DEN HAAG

Eindelijk succes voor het burgerinitiatief: er komt een expertisecentrum voor de ziekte van Lyme. Een brede meerderheid in de Tweede Kamer steunt het burgerinitiatief van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiën ten (NVL).

Die wil dat er meer aandacht komt voor naar schatting een paar duizend mensen die chronisch ziek zijn geworden door borelia, een bacterie die overgedragen kan worden door teken. Het gros van de boreliabesmettingen is relatief snel verholpen.

Gert van Dijk van de NVL is blij dat ‘chronische’ lyme nu eindelijk serieus wordt genomen. Het expertisecentrum gaat niet alleen onderzoek doen naar de ziekte die lastig vast te stellen is door gebrek aan goede tests, maar geeft de patiënt ook een plek om naartoe te gaan. Van Dijk: „Deze mensen zijn vaak ten einde raad.”

De kans is groot dat het expertisecentrum in het UMC St Radboud in Nijmegen komt, zegt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). Dat academische ziekenhuis heeft al veel kennis op het gebied van lyme.

Josephine van der Ven noemt het expertisecentrum ‘een keerpunt’. Haar dochter beroofde zich in maart van het leven. Na twaalf jaar ziek zijn, bleek pas kortgeleden dat ze lyme had. „Voor haar was het te laat, ze had hersen-en zenuwschade. Daarom is een snelle diagnose zo belangrijk.”

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Kamer een burgerinitiatief overneemt. Wat het centrum kost, weet Schippers nog niet. „Maar ik maak geld vrij. Er zijn steeds meer teken en steeds vaker zijn ze besmet. Ik weet uit mijn eigen omgeving: lyme is geen griepje.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.