Extra opleiding start voor 250 extra zorgmedewerkers in regio

Cees Beemster
Hoorn

Zorginstellingen in West-Friesland dreigen de komende jaren stevig in de problemen te komen omdat veel medewerkers met pensioen gaan. Aan de andere kant neemt het aantal ouderen dat zwaardere zorg nodig heeft, juist toe.

Becijferd is dat in heel Noord-Holland Noord binnen een jaar of zes zo’n 2700 mensen die in de zorg werken met pensioen gaan. Daarom spreken twaalf zorginstellingen nu af om gezamenlijk 250 extra zorgmedewerkers te gaan opleiden.

De driejarige studie start in september. Inmiddels zit deze extra opleiding al vol, maar het is de bedoeling om in februari weer met een vergelijkbaar aantal mensen dezelfde scholing te starten.

Baangarantie

Bij de extra zorgopleiding Individuele Gezondheidszorg (IG) voor 250 mensen ’met baangarantie’ zijn onder meer zorgorganisaties Omring en Wilgaerden betrokken. Bij Wilgaerden gaan de komende jaren 100 medewerkers met pensioen. Omring zegt dat het werven van nieuw personeel nu al ’ieder jaar meer moeite kost’.

Het samenwerkingsverband van de instellingen is volgens Omring hard nodig om het tekort aan zorgmedewerkers aan te pakken. ’Door de vergrijzing en de steeds zwaardere zorgvraag, vraagt dit om een gezamenlijke inspanning’.

Zij-instromers welkom

Op de extra zorgopleiding die de zorginstellingen in Noord-Holland Noord samen met opleidingsinstituten beginnen, moeten jongeren afkomen. Maar voor de invulling van deze opleidingsplaatsen voor nieuw zorgpersoneel zoeken de instellingen volgens Wilgaerden ’zeker ook zij-instromers’.

Bij Wilgaerden werken maar liefst 1500 medewerkers, verdeeld over zestien locaties on West-Friesland. Zorgorganisatie Omring is met 3100 medewerkers zelfs één van de grootste werkgevers in de regio. Het personeel werkt op een van de 25 woonzorglocaties, in de wijkverpleging en de revalidatiezorg.

Bij deze twee instellingen ontstaan de komende jaren honderden vacatures. Het aantal beschikbare medewerkers om die op te vullen is op dit moment onvoldoende. Het aantal ouderen dat zorg en ondersteuning nodig heeft, neemt tegelijkertijd juist toe.

Bijscholen

De twee instanties zijn al langer druk bezig om voldoende medewerkers aan zich te binden. Wilgaerden zegt haar aantal opleidingsplaatsen het afgelopen jaar al flink te hebben opgehoogd. „We zijn al geruime tijd bezig onze medewerkers bij te scholen, om tegemoet te komen aan de steeds complexer wordende zorgvraag”, zegt Wilgaerden-bestuurder Iris van Bennekom. Wilgaerden zoekt op de arbeidsmarkt ook actief naar pas afgestudeerde verzorgenden en verpleegkundigen en ervaren krachten.

Het nieuwe samenwerkingsinitiatief om extra zorgpersoneel op te leiden is volgens Omring ’hard nodig’ om het tekort aan zorgmedewerkers aan te pakken. De betrokken organisaties zoeken hierbij ook de samenwerking met de opleidingsinstituten. Dit om de opleidingen beter aan te laten sluiten bij de praktijk.

Luisteren

Zorgorganisaties moeten volgens Omring de komende jaren vindingrijk zijn om zorgpersoneel aan zich te binden. „We moeten vooral luisteren naar wat de arbeidsmarkt wil. En misschien wel het belangrijkste is dat we gewoon een mooie sector zijn waar mensen fijn kunnen werken”, stelt bestuursvoorzitter Jolanda Buwalda. Die boodschap moet in een tijd van arbeidskrapte wel concurreren met andere sectoren waar ook tekorten (zijn) ontstaan, zoals de bouw en het onderwijs.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen