Pret met explosies van kleur in Zaandam

Ton Pret aan het werk aan ’Jetset”. Rechts: ’Harry Mens’ (’Business class’)

Ton Pret aan het werk aan ’Jetset”. Rechts: ’Harry Mens’ (’Business class’)© Foto Ron Amesz

Ron Amesz
Zaandam

Kinderlijke blijheid straalt van zijn schilderijen af. Zelfs een rechtgeaarde brompot met een depressie zal een brede glimlach niet kunnen onderdrukken bij de vrolijke afbeeldingen van mensen, auto’s, paarden en gebouwen. Explosies van felle kleuren komen je tegemoet in het schildersatelier in het centrum van Zaandam.

Ton Pret. Ja, dat is zijn echte naam. In alles straalt deze Leiderdorper (58) pret uit. Plezier in het leven, lol in zijn werk, kinderlijke blijdschap in zijn hoofd.

Hij heeft geen (echte) kunstenaarsopleiding. Op 1 januari 2005 sloot hij zijn ondernemerschap als pensioen-, verzekerings- en financieringsdeskundige af. Zijn vrouw zag hem ongelukkig zijn en liet hem zijn hart volgen en zijn droom uitkomen. Hij werd ooit ontdekt in Amsterdam door meester-kunstvervalser (Geert Jan Jansen), en veel professionele kunstenaars zullen vinden dat hij commercieel werkt. Het maakt hem niets uit. Dus vind je zijn schilderijen soms terug op reiskoffers, op klokken, op schoenen (o.a. Converse), op T-shirts en chirurgenpetjes bij B. Braun. Ooit beschilderde hij een Ferrari, een klus van zeven weken. Binnenkort hoopt hij een ontwerp te maken voor een Antonov A12, een propellervliegtuig dat op een landgoed in Georgië staat. Het ontwerp wordt op een folie geprint en op het vliegtuig gestreken. Hij heeft fans in Frankrijk, in Italië, werkte o.a. voor Nike en binnenkort komen zijn afbeeldingen misschien op jassen en jurken. ’Zíjn’ tas van Michael Kors staat in het Amsterdamse Tassenmuseum, al heeft hij dat museum (’geen tijd’) zelf nog niet bezocht. Diverse malen was zijn werk ook te zien in televisieprogramma’s.

© Foto’s Ron Amesz

Zijn hoofd barst van ideeën. Ton Pret denkt in beelden, meer dan in woorden, al zit hij om woorden niet verlegen. Hij laat zijn fantasie de vrije loop. Opdrachtgevers zien soms andere werken terug dan ze verwachtten.

Handicap is zijn vliegangst. Dus laat hij vaak verstek gaan als hij wordt uitgenodigd om in India, de Verenigde Staten of andere verre landen zijn werk te presenteren. Anderen doen dat voor hem, of hij werkt via een visuele internetverbinding. Alleen de administratieve rompslomp zoals licentie-contracten besteedt hij uit. Zijn kinderlijke onschuld ademt door alles heen. „Ik zeg altijd ja, en dan zie ik wel tot hoever ik kom. Ik heb liever dat het mislukt dan dat ik de kans niet zou pakken.”

Ton Pret kijkt niet naar anderen. Inspiratie doet hij o-v-e-r-a-l op, onderweg, op straat, maar vooral in zijn hoofd. Soms schetst hij wat, soms trekt hij met een viltstift de eerste lijnen, maar vaak ook begint hij gewoon op een leeg doek.

„Train full of stories”

„Train full of stories”© Foto Ron Amesz

Sinds ruim een maand is hij in de Zaanstreek neergestreken. Nu al weet hij dat hij „iets’ met het Zaanse-huisjes-hotel Intell gaat doen. Hij heeft ideeën voor campagnes van Albert Heijn, maar heeft nog niet de goede ingang gevonden om zijn plannen over bijvoorbeeld een voetbalactie of een hamsterweek kenbaar te maken. Hij maakt meubeldesigns en werd ooit gevraagd om een variant te maken op de leeuw van de KNVB, maar dat was te gewaagd. Rood, oranje en zwart zijn zijn lievelingskleuren, hoewel hij de meeste schilderijen met een felgele ondergrond begint. Zijn materiaal is Lascaux acrylverf (200 jaar kleurechtheid), stevig linnen en met aluminium verstevigde doeken. „Ik transformeer de realiteit naar mijn eigen realiteit”, verwoordt hij zijn werkwijze. En het gaat allemaal vanzelf. Maar het is niet allemaal tegelijk klaar. Soms begint hij ergens aan en stapt een dag of twee dagen later weer over op een ander werk, maar het komt altijd goed.

Contact met Ton Pret loopt via zijn website www.tonpret.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.