Wie vertrouwt dit stadsbestuur nog?
Hoeveel sleutelhouders er bij de Alkmaarse schatkist kunnen maakt niet meer uit. Wethouder Pieter Dijkman (financiën) is platzak.© Frank Muntjewerf
Het geld van de gemeente Alkmaar is op, de bedrijfsvoering is een chaos, het blunderende college doet blijmoedig en de politiek kijkt de andere kant op, is ingedut of is op z’n best lamgeslagen. Alles komt goed, we zijn er hard mee bezig, zegt het college. Maar wie heeft nog vertrouwen in dit stadsbestuur?
Dat vernietigende rapport van Ernst & Young Accountants over onze bedrijfsvoering en financiën in 2015? Ja, dat heeft ons de ogen geopend, alle interne verkeerslichten sprongen op rood en we hebben de zaken voortvarend aangepakt! Zo straalde het college deze week uit.
Waarschuwingen
Oh ja? Waar waren die verkeerslichten een jaar eerder dan, toen accountantsbureau PWC vrijwel exact dezelfde chaos bij de gemeente signaleerde en niet mis te verstane waarschuwingen afgaf? Zoals: bizar veel mensen mogen geldtransacties uitvoeren, er is nauwelijks controle en het overzicht op de geldstromen is zoek. (Zie op pagina Regionaal 1: ’College wist jaar geleden al van chaos’.)
Er is helemaal níets gedaan met dat nogal intern gehouden rapport, dat in januari 2015 aan het college van b en w is overhandigd. Tot die pijnlijke constatering komt Ernst & Young nu we een jaar verder zijn.
Wie donderdag bij de raadsinformatieavond was, hoorde een college dat zei ’zich comfortabeler te voelen’, want het gaat de goede kant op. Het college denkt zelfs dat de jaarrekening 2015 uiteindelijk misschien wel positief uitvalt. Misschien, want er zijn natuurlijk nog wel wat onzekerheden...
Een degelijk overzicht van de stand van zaken, financieel en organisatorisch, kwam niet op tafel. En de toelichtende ambtenaren en accountants lieten eigenlijk alleen maar horen dat ze denken dat het besef nu toch wel is doorgedrongen dat dit zo niet langer kan. ’Er zijn acties ingezet’, zo klonk het.
De toch al discutabele geloofwaardigheid van dit gemeentebestuur is op een dieptepunt beland. Het imago van Alkmaar wordt steeds meer beschadigd. De wethouders zijn al meermalen in rapporten neergezet als bestuurders die graag geld uitgeven om hun verkiezingsbeloftes of persoonlijke voorkeuren te verzilveren en die nauwelijks omkijken naar de financiële stand van zaken of naar hun eigen organisatie. Aldus eerdere rapporten van extern adviseur Guido van den Boorn en Bureau Berenschot.
De coalitie van OPA, VVD, CDA en D66 in de raad laat het ondertussen allemaal gebeuren. Drie van de vier fractievoorzitters van de heersende macht waren donderdagavond afwezig toen het voor het college beschamende rapport van Ernst & Young werd toegelicht. Eerder deze week bleken de fractievoorzitters van OPA en de VVD het rapport niet eens te hebben gelezen. Terwijl ze dat toch echt op 17 maart hebben ontvangen.
Het zegt misschien wel veel over dit gemeentebestuur. Degenen die de macht hebben, willen die houden, ongeacht wat er verder om hen heen gebeurt. Een deel van de oppositiepartijen blinkt niet uit in oplettendheid, een ander deel heeft de moed al bijna opgegeven. Want bij elke stemming wint de regering van wethouder en OPA-leider Victor Kloos.
Zo kan het college ook op ernstige toon benadrukken dat de wethouders ’de uitvoerende macht’ zijn en dat de gemeenteraad ’de controlerende macht’ is. Dus kan en mag de raad zich feitelijk niet met de bedrijfsvoering bemoeien. Dat regelen de wethouders wel. Na ons de zondvloed...
Op basis van zeker vier opeenvolgende (accountants)rapporten mag worden gesteld dat de wethouders dat recht inmiddels volledig hebben verspeeld.
Het is wachten op de dag dat commissaris van de Koning Johan Remkes ingrijpt in Alkmaar. Dit gemeentebestuur bezit kennelijk geen zelfcorrigerend vermogen.