Handbalsters van Vido zijn dan toch ’ein-de-lijk’ kampioen


Het feestje barst los als de titel binnen is voor Vido.

Het feestje barst los als de titel binnen is voor Vido. © Foto Fotostudio Beemster/Wim Egas

Raphaëla Drost
Purmerend

De laatste zestig seconden tikten nog weg op de klok, maar bij de Vido-supporters was het feest al losgebarsten. In sporthal De Vaart klonk een oorverdovend geluid aan applaus en toeters en na het eindsignaal voegden de speelsters zich dan ook bij het feest. Voor zo’n tweehonderd toeschouwers zetten de Purmerendse handbalsters de kroon op hun werk van de afgelopen vier jaar door in de kampioenswedstrijd Geel-Zwart met 25-17 te verslaan en de felbegeerde titel in de hoofdklasse te pakken.

,,Ein-de-lijk”, verzuchtte Vido-aanvoerster Aniek Janssen direct na afloop opgetogen. De titel werd vorig seizoen op één punt misgelopen, waardoor er aan het driejarenplan van de Purmerendse vrouwen onverhoopt nog een jaar moest worden vastgeplakt.

Dit jaar viel echter alles bij Vido op zijn plek. Met zogenaamde handicaps zoals spelen zonder hars werd korte metten gemaakt en de kersverse kampioen domineerde wekenlang in de zaal. ,,We zijn mentaal weerbaar geworden en op cruciale momenten hadden we af en toe net dat geluk dat je nodig hebt”, verklaarde Janssen tevreden.

Het mocht eigenlijk al niet meer misgaan tegen Geel-Zwart. Een gelijkspel zou voldoende zijn om direct te promoveren naar de tweede divisie door de afgelasting van het promotietoernooi tussen hoofdklassekampioenen.

Spannend

De vorige ontmoeting tussen de twee ploegen eindigde in een gelijkspel, maar zo spannend werd het voor eigen publiek zaterdagavond niet. De opponent kon alleen in de beginfase van de wedstrijd nog een echte strijd leveren. Door zenuwen kwam Vido eerst nog op een 0-2 achterstand, maar vanaf de 5-5 controleerde de thuisploeg de wedstrijd volledig. Bij rust stond er al een 16-9 voorsprong op het scorebord.

Dat de winst lonkte, werd ondanks de comfortabele voorsprong nog niet hardop uitgesproken in de kleedkamer. ,,Maar ik denk dat we allemaal wel voelden dat we het niet meer uit handen zouden geven”, verklaarde speelster Jacky Ferwerda.

Dat gevoel bleek juist: Geel-Zwart kreeg geen kansen op de aansluiting. Via onder anderen Kimberly Weel, die zich met haar niet bij te houden snelheid meesteres in de breaks toonde, werd het verschil nog verder uitgebreid. De bezoekers bezweken langzaam onder de druk van zowel Vido als de thuisfans en moesten na zestig minuten het hoofd buigen.

,,Je merkte dat ze echt last hadden van de druk het publiek”, vertelde Ferwerda. Janssen vulde aan: ,,Ze waren mentaal gebroken, de banken zaten echt helemaal vol, geweldig!”

Met de promotie op zak zijn de pijlen voor komend seizoen volgens Janssen en Ferwerda alweer gericht op een plekje bij tenminste de bovenste vijf. De bekerwedstrijd tegen tweededivisionist ZAP werd dit seizoen namelijk op slechts één punt verloren en ook ZAP is dit jaar kampioen geworden. ,,We gaan natuurlijk voor een leerjaar, maar we zijn snel en conditioneel sterk”, aldus Ferwerda.

Bungelen

Ook trainer Rolf Schulte ziet zijn ploeg komend seizoen niet in de middenmoot bungelen. ,,Als je dan kijkt naar ons niveau, dan zijn wij volgend jaar echt niet het lelijke eendje in de competitie”, aldus de coach. Maar voordat de Purmerenders op de zaken vooruitliepen, werd eerst de titel eens goed gevierd. ,,We gaan er nu een goed feestje van maken, morgen heeft iedereen vrij om flink uit te kunnen brakken”, vertelde Janssen lachend.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen