Het moet leuker worden bij de dijk
Het terrein bij de dijk waar voorheen ’t Huys Tydtverdrijf stond (links bovenaan, tegenover de Postbrug), als toekomstig eindpunt van het Stadspark.© Foto Peter van Aalst
Inwoners van Den Helder kunnen binnenkort via een prijsvraag meedenken over de invulling van de grond aan de zeedijk, waarop vroeger ’t Huys Tydtverdrijf stond. De bedoeling is hier volgend jaar een aantrekkelijk verblijfsgebied voor een breed publiek wordt ingericht.
De marinekantine ’t Huys Tydtverdrijf was vanaf de jaren 50 voor veel Nieuwediepers een begrip. Tijdens de talrijke muziekavonden, disco’s en andere activiteiten bloeiden nieuwe liefdes op of gingen oude liefdes verloren. Carnavalsvereniging De Klauwen Douwers, inmiddels ter ziele, hield er zijn sitzungen.
’t Huys Tydtverdrijf werd in 1998 gesloopt. Sindsdien ligt het terrein braak. Wat niet wil zeggen dat er al geen ideeën zijn geweest.
Stedenbouwkundige Stefan Gall bepleitte begin deze eeuw bloksgewijze woningbouw en een brede trap de dijk op. Woningstichting kwam met een schets voor voor drie woontorens met honderd appartementen en uitzicht over zee. De bekende Nieuwedieper plannenmakers Daan Groot en Pieter Blank volgden. Groot liet een theater annex stadhuis met appartementen, wijksteunpunt en restaurant tekenen. Blank kwam met een promenade bovenop de dijk met restaurant ’t Tydtverdrijf, een kunstwerk en dijkwoningen.
Ambitieus
Allemaal erg ambitieus en kostbaar. Er zou nog veel water door het Marsdiep moeten stromen alvorens deze plannen gerealiseerd konden worden. Zolang willen gemeente, Zeestad en Woningstichting niet meer wachten, vertelt wethouder Edwin Krijns.
,,We willen nu iets bijzonders van dat gebied maken, iets unieks. In de toekomst wordt het Stadspark immers doorgetrokken naar de dijk. Het plein van ’t Huys Tydtverdrijf richten we nu al in tot verblijfsgebied.
Zo’n indrukwekkende brede trap kan daar deel van uitmaken. Denk bijvoorbeeld aan een trap waarvan de treden oplichten als je er overheen loopt. Maar we zijn vooral nieuwsgierig naar de ideeën die onder de bevolking leven.’’
Voor het geld wordt een beroep gedaan op het regionale ontwikkelingsfonds De Kop Werkt. Ook Woningstichting en Zeestad investeren mee. Er is tenminste een miljoen euro beschikbaar.
Palen
Er zijn wel wat beperkingen. Zo laat het Hoogheemraadschap, eigenaar van de zeedijk, niet toe dat er palen in de dijk worden geslagen. Dus woningbouw en restaurants op de dijk zijn op voorhand uitgesloten. ,,Maar ze zijn wel bereid mee te denken aan wat er dan wél mogelijk is.’’
De Helderse bevolking heeft wat slechte ervaringen met prijsvragen. Op het toenmalige Julianaplein kwam iets heel anders - een plattegrond van een kathedraal als kunstwerk - dan wat er was ingebracht. Dat heeft veel frustratie gebracht. Hoe wordt dat nu voorkomen?
,,Door vooraf realistisch te zijn. We kunnen ongetwijfeld niet alle ingebrachte ideeën en ontwerpen uitvoeren. Maar we hopen wel een aantal goede ideeën van mensen te kunnen samenvoegen tot één totaalplan. Over enkele weken wordt de prijsvraag uitgeschreven, zodat er eind december een plan kan liggen dat we volgend jaar willen uitvoeren.’’