Sociale koop blijft twee ton in Waterland

Johan Moes
Monnickendam

De maximale koopprijs voor een grondgebonden sociale woning in de gemeente Waterland blijft 200.000 euro. Voor kleinere appartementen gaat wel een socialere prijs gelden dan tot nu toe, namelijk 165.000 euro. Voor alle sociale koopwoningen wordt de maximale aanschafprijs 2750 euro per vierkante meter vloeroppervlak.

Het college van b en w had voorgesteld de aanschafprijzen van sociale en sociaal-pluswoningen te verlagen om ze bereikbaar te maken voor een grotere groep mensen. Voor sociale woningen zou de prijs naar beneden moeten van 200.000 naar maximaal 165.000 euro en voor sociaalplus-woningen (voor mensen met een iets hoger inkomen) van 250.000 naar maximaal 215.000 euro. Er werd geen verschil gemaakt tussen grondgebonden woningen en appartementen.

Dat laatste gaat nu wel gebeuren, zo heeft de gemeenteraad besloten op voorstel van het CDA en D66. Zij denken dat door de lagere prijzen bouwprojecten in Waterland financieel onhaalbaar zullen worden. Daarom mag een projectontwikkelaar voor een sociale grondgebonden woning maximaal twee ton blijven vragen. Voor sociale appartementen wordt de maximale koopprijs 165.000 euro.

Verder wordt de aanschafprijs van een sociale woning maximaal 2750 euro per vierkante meter. Minder mag natuurlijk ook, maar als bouwers inderdaad dat bedrag hanteren, kan een grondgebonden woning hooguit ruim 72 vierkante meter worden en een appartement hooguit zestig vierkante meter.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.