Toppers van de toekomst op ijsbaan De Meent

Judit de Redelijkheid
Alkmaar

Hij zet zijn muts af, haalt even snel een hand door zijn haar en zingt dan zacht een paar zinnen van het Wilhelmus mee. ,,Die tekst ken ik nu wel een beetje’’, zegt Marcel Bosker met een grijns. Het schaatstalent uit het Groningse Ten Boer is in Alkmaar - met overmacht - Nederlands kampioen geworden bij de A-junioren.

Drie weken nadat hij op het NK senioren bijna het podium gehaald heeft op de 1500 meter, mag de uiteindelijke nummer zeven van dat allroundtoernooi zich weer ’gewoon’ meten met zijn leeftijdgenoten.

En nadat hij van de allrounders een derde tijd geklokt heeft op de 500 meter, maakt Marcel Bosker op de 1500 meter duidelijk waar hij voor gekomen is. Kampioen worden. In 1.51,62 seconden laat hij de andere deelnemers bij de A-junioren kansloos en verpulvert hij het baanrecord. Dat stond op naam van Thomas Krol. Ook hij kroonde zich - vier jaar geleden - in Alkmaar tot Nederlands kampioen bij de A-junioren. Afgelopen vrijdag pakte de 23-jarige schaatser in Rusland verrassend het WK-brons op de 1500 meter.

,,Ik heb dat zeker gevolgd’’, zegt Bosker over de prestatie van Krol. ,,Ons NK begon pas ’s avonds, dus ik heb overdag naar het WK gekeken. Prachtig om die mannen als Denis Yuskov te zien schaatsen. Het is mijn doel om daar straks ook tussen te staan. En die gasten te verslaan. Daar werk ik naartoe. Dat ik hier dan het baanrecord van Thomas Krol met bijna twee seconden verschil afpak voelt wel erg lekker.’’

Ook zijn optreden op het NK senioren gaf hem eind januari een boost. Hij plaatste zich daar - net negentien geworden - voor de afsluitende tien kilometer. ,,Dat is best iets groots. Iemand vertelde me dat alleen Sven Kramer dat ooit gelukt was als junior. Ik weet niet of dat waar is, maar als het wel zo is, zegt dat een hoop.’’ In Alkmaar bewijst hij dat Mark Tuitert, die de in Zwitserland opgegroeide Bosker al eens ’een kampioen van de toekomst’ genoemd heeft, het wel eens bij het rechte eind kan hebben. ,,Het was best heel spannend om aan dit NK te beginnen”, geeft de rijder van het APPM-developmentteam toe. ,,Voorheen was ik ook altijd wel kanshebber, maar nu echt favoriet. En omdat je je hier kunt plaatsen voor het WK junioren hangt er veel vanaf. Een klein foutje kan fataal zijn. Dat brengt spanning met zich mee.’’

Maar Bosker maakt geen fouten. Ook op de 1000 en de 5000 meter pakt hij de winst. Op het moment dat hij tussen die twee races door op de fiets stapt om wat los te rijden, bindt Esther Kiel haar schaatsen al weer onder. De Noord-Hollandse heeft eerder op de middag overtuigend de 1000 meter op haar naam geschreven en zal op de afsluitende drie kilometer haar leidende positie in het klassement proberen te verdedigen. Dat lukt. Een derde plek in 4.21,26 is voldoende. ,,Moe, maar heel blij’’, zegt de schaatsster uit Overveen na afloop. ,,Echt super. Het was wel echt mijn doel om hier Nederlands kampioen te worden. Voornamelijk allround. Dat het dan ook nog lukt om twee afstanden te winnen en af te sluiten met een mooie bronzen plak op de drie kilometer is helemaal geweldig.’’

Net als Bosker is ook Kiel als favoriet van start gegaan in Alkmaar. ,,Ik vond dat eigenlijk wel fijn. Er wordt wat van je verwacht en dat geeft ook vertrouwen. Het meest tevreden ben ik over de 1500 meter. Die ging echt hartstikke goed.’’

Na haar vierde plek op de 500 meter legt ze op de 1500 al een stevige basis voor de allroundzege. In 2.04,79 eist het talent van RTC Haarlem met ruime voorsprong de winst voor zich op. Het is haar eerste nationale titel ooit. En daar komen er - met de snelste tijd op de 1000 meter (1.23,10) en de winst van het eindklassement - dus nog twee bij. ,,Dit smaakt zeker naar meer. Op het WK junioren in China ga ik wéér knallen.’’

Het regent records bij NK junioren

Ben van Langen had het er maar druk mee. Liefst zeven keer zette de ijsbaanmanager zijn handtekening op het certificaat dat uitgereikt wordt als er een baanrecord verbroken is.

Het bewees dat er tijdens het NK junioren op De Meent hard gereden werd. Eén van de records die uit de boeken ging was die op de 500 meter bij de C-junioren. Daan Kool (Zevenhoven) zorgde er in 38,55 seconden voor dat de naam van Koen Verweij na tien jaar eindelijk kon worden doorgestreept. Ook op de 1500 meter in deze leeftijdscategorie werd een record van Verweij verbeterd. Daan Spruit uit Alphen aan den Rijn maakte hier 1.59,96 van.

Regionaal succes was er voor Danouk Bannink. Op de openingsdag van het schaatstoernooi pakte zij brons op de 500 meter bij de A-junioren. In het eindklassement werd de Alkmaarse elfde.

Bij de jongens A-junioren won Jouri Klous (Assendelft) brons op de mass start. Allround werd hij 26e. Bij de B-junioren sloot Rachelle van de Griek uit Heiloo het allroundkampioenschap af op de vierde plek.

Overige prestaties regionale schaatsers: A-junioren: Joes Klijnsoon 24e, B-junioren: Paulien Verhaar 15e, Wesley Hollenberg 17e, Sybrand Rosier 22e. C-junioren: Robin Groot 5e, Bente Driessen 6e, Isabel Grevelt 9e, Thom de Vries 10e, Tijn Smit 22e, Fonteijn Branbergen 26e, Ingmar van de Griek 27e.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.