Schaker Ronald Ritsema neemt voorschot op de titel

Warner de Weerd
Zwaag

Ronald Ritsema heeft aan een halfje in de tweede partij tegen Peter van Waert genoeg om net als in 2014 de West-Friese schaaktitel binnen te slepen. Destijds moest de Hoornaar het kampioenschap delen met Andijker Jaap-Jan Gorter en Peter Holscher uit Zwaag en nu kan hij de titel alleen opeisen.

Ritsema verschafte zich dinsdagavond in De Kreek in Zwaag een uitstekende uitgangspositie door Van Waert in de barrage met wit te verslaan. De ervaren schaker van Caïssa-Eenhoorn, die in het reguliere toernooi samen met zijn opponent bovenaan was geëindigd met 5,5 punt uit zeven partijen, wist voor eigen publiek in het middenspel twee pionnen te bemachtigen.

Hoewel de winst daarna ondanks het materiële voordeel niet makkelijk was, wist de schaker, die op papier ook favoriet is om te winnen, zijn stelling steeds verder te versterken. In het eindspel verzekerde Ritsema zich van een vol punt door de zwarte koning naar een vrijpion aan de rand van het bord te lokken, waarna de witte pionnen in het centrum doorliepen.

Zijn tegenstander van De Groene Zes uit Bovenkarspel moet nu dinsdag winnen. Mocht dat gebeuren, dan komt er een derde en beslissende partij, waarvoor dan wordt geloot voor de kleur.

,,In vergelijking met twee jaar geleden, toen er geen barrage werd gespeeld en Ritsema, Gorter en Holscher de eerste plaats deelden, is dit ‘toetje’ echt een verrijking van het kampioenschap”, liet organisator Co Buysman optekenen. ,,Je merkt dat er door schakers meer vragen en opmerkingen over het kampioenschap worden gesteld. Die extra beleving is hard nodig, want de belangstelling voor ‘het West-Fries’ loopt helaas terug.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen