3 weken ramp, rouw, risico’s en represailles

Kelly van Hal
Eindhoven

Het gevaar in Oost-Oekraïne bleek te groot voor de forensische experts. Met man en macht zochten ze naar stoffelijke overschotten van de passagiers van Malaysia Airlines vlucht 17, maar het zoeken werd woensdag gestaakt. Het is donderdag precies 3 weken geleden dat het toestel werd neergehaald. Een beknopt overzicht van de ramp, de rouw en het moeizame zoeken in gevaarlijk gebied.

17 juli: Een Boeing 777 van Malaysia Airlines wordt boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Brokstukken komen in een groot gebied neer. Alle 298 inzittenden komen om. Vlucht 17 was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

18-19 juli: Nederland is in shock. Evenementen worden versoberd. Premier Mark Rutte is woedend dat mensen op de rampplek „lopen te rotzooien met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers”. Ook worden lichamen weggehaald met vrachtwagens.

21-22 juli: Een trein met stoffelijke overschotten rijdt van rebellengebied naar Charkov. Minister Frans Timmermans houdt een emotionele toespraak voor de VN-Veiligheidsraad.

23-26 juli: In totaal 227 doodskisten worden van Charkov naar Eindhoven gevlogen. De eerste vlucht is op de dag van nationale rouw. Na de landing is het hele land een minuut stil. In colonne gaan de rouwwagens van Eindhoven naar een kazerne in Hilversum. Langs de kant van de weg staan vele duizenden mensen. Op 26 juli wordt bekend dat het eerste slachtoffer is geïdentificeerd.

27-30 juli: Het Landelijk Team Forensische Opsporing wil naar de rampplek om de stoffelijke overschotten te vinden die daar nog liggen, maar de tocht wordt meerdere keren afgeblazen. Door gevechten tussen regeringsleger en separatisten is het onderweg te gevaarlijk. Het kabinet ziet af van een militaire missie naar het rampgebied.

28 juli: De kans is groot dat niet alle slachtoffers volledig worden geborgen, zegt korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Ook is het de vraag of al hun bezittingen worden teruggevonden.

31 juli: Verkenners van de OVSE weten de rampplek te bereiken. Het aantal Nederlandse doden loopt op tot 196.

1 augustus: Strenge economische sancties van Europa tegen Rusland gaan in. Forensische experts komen voor het eerst aan op de rampplek. Ze nemen menselijke resten mee van de rampplek. Hun basis ’verhuist’ van Donetsk naar Soledar. Een tweede slachtoffer is in Hilversum geïdentificeerd.

4 augustus: Een militair vliegtuig brengt één doodskist met menselijke resten van Charkov naar Eindhoven. Daarna gaat de kist in een rouwwagen naar Hilversum.

5 augustus: Experts vinden steeds minder menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Mogelijk heeft de lokale bevolking al veel resten en spullen geborgen.

6 augustus: Het zoeken naar menselijke resten en bezittingen in het rampgebied wordt gestaakt. Verder zoeken is voorlopig te riskant, zegt premier Rutte. Zodra het mogelijk is, gaan de experts terug. Rusland kondigt tegenmaatregelen voor de Europese sancties aan. Moskou weert alle groente en fruit uit de Europese Unie en alle landbouwproducten uit de VS.

7 augustus: Alle persoonlijke bezittingen die tot nu toe zijn gevonden, zullen naar Eindhoven worden gevlogen. Het gaat onder meer om fotoboeken, sieraden, camera’s, agenda’s, paspoorten en knuffels.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.