Sfeertje belangrijker dan winst op Waterdag in Edam

Foto Wim Egas

Jacco van Oostveen
edam

De weergoden nemen de betekenis van Waterdag deze zaterdag wel heel letterlijk. Gedurende de ochtend krijgt de stad te maken met twee flinke regenbuien, die de mensen er echter niet van weerhouden massaal naar de 35e editie van het evenement te trekken.

De tafeltjes rondom het beachvolleybalveld op het Jan Nieuwenhuizenplein beginnen zich rond het middaguur weer langzaam te vullen als het zonnetje voorzichtig doorbreekt. ,,Vanochtend zat het plein vol met mensen’’, vertelt volleybalorganisator Martijn Smit. Zestien teams strijden om de prijzen in drie verschillende klassen: recreanten, sport en wedstrijd.

Eline Schokker (28) uit Volendam heeft met haar damesteam De Omaatjes zojuist verloren van een team dat volledig uit mannen bestaat. ,,Ik merkte wel dat ze zich een beetje inhielden. Ach, het gaat vooral om het plezier. De voorgaande jaren was ik vaak op vakantie, ik ben blij dat ik er deze keer weer bij ben.’’

Een ander hoogtepunt van de Waterdag is de traditionele koebootrace in de Nieuwe Haven. Acht peddelaars per boot proberen met scheppen zo snel mogelijk te varen en de bel te luiden. Naast de vele mannenteams doen er dit jaar twee vrouwenploegen mee, waarbij de winnaar op voorhand al bijna vaststaat. Strandbad uit Edam is al jarenlang ongeslagen.

,,Dit is de zesde keer dat ik meedoe en we hebben nog nooit verloren’’, zegt teamlid Sandra Kaaijmolen, die met haar ploeg zojuist de eerste manche nipt verloor.

Het geeft een vertekend beeld, want bij de Koebootrace moet er zowel een kort als een iets langer parcours worden gevaren. In de tweede manche stelt Strandbad dan ook orde op zaken. Kaaijmolen: ,,En nu is het tijd om de kroeg in te gaan. Het sportieve aspect is leuk, maar het draait toch vooral om de gezelligheid.’’

Geboren handelaar

Intussen staan veel mensen al sinds het ochtendgloren langs de straten om op de vrijmarkt overbodige spullen te verkopen. Niet alleen Edammers, maar mensen uit de hele provincie grijpen deze kans. Davis Vos (12) uit Hoorn lijkt een geboren handelaar.

Hij is vanochtend om half vijf opgestaan om in de woonplaats van zijn oma geld in te zamelen voor een nieuwe spelcomputer. ,,Ik heb vandaag al honderdtwintig euro verdiend”, zegt hij. ,,Voor een Xbox heb ik vijfhonderd euro nodig, maar dit is meer dan ik had verwacht.’’

Uitslag Koebootrace: mannen: 1. Café De Drie Zwanen, 2. Struunhoeve, 3. Brouwershaven 1; vrouwen: 1. Strandbad. Winnaars beachvolleybal: Zomer wat (recreanten), Zomaar wat (sport), Lodder BV (wedstrijd).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.