Oostzaan uitschieter in verlenen wapenvergunningen

Foto ANP

Joëlla Angenent
Oostzaan

In de gemeente Oostzaan worden relatief gezien de meeste wapenvergunningen verleend door de politie in de regio Zaanstreek-Waterland. Er worden daar 7,77 vergunningen per duizend inwoners verleend. In Zaanstad zijn dat 3,29 en in Purmerend 2,82 per duizend inwoners.

Dat blijkt uit cijfers die nieuwssite Nu.nl via de Wet openbaarheid van bestuur bij de politie heeft opgevraagd.

Opvallend is verder dat er in de gemeente Oostzaan (9154 inwoners) 111 wapens in gebruik zijn voor de jacht, terwijl er geen specifieke jachtgebieden in de gemeente te vinden zijn. Volgens een gemeentewoordvoerder wordt er waarschijnlijk door Oostzaners veel op andere plekken in Nederland of in het buitenland gejaagd. In Zaanstad (150.911 inwoners) zijn bijna evenveel wapens in gebruik voor de jacht, namelijk 137 stuks.

Ook in de gemeente Beemster zijn relatief veel wapenvergunningen in omloop, namelijk 6,83 per duizend inwoners. Ook hier worden de meeste wapens gebruikt voor de jacht (100 stuks, 27 vergunningen) en daarnaast de schietsport (40 stuks, 15 vergunningen).

In Zaanstad worden 283 schietsportvergunningen voor 931 wapens uitgegeven en in Purmerend 151 schietsportvergunningen voor 405 wapens.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.