Knus series ’buizen’ tijdens EK

Ombudsredactie

Niet iedereen is gek van voetbal. In de aanloop naar het EK Voetbal kruipen veel mensen bij elkaar voor alternatief ’buizen’. Vooral tv-series en films zijn populair. Maar waar koop je die nieuw of tweedehands? En kun je ze ook downloaden? Zomaar wat tips.

De trend is alweer een tijdje actueel. Vrienden, vriendinnen, echtparen, niets leukers dan met elkaar een tv-serie bekijken, verspreid over meerdere avonden. Hapje, drankje, geen reclame, het beeld stilzetten voor plas of drankje, het kan allemaal.

Je kunt terecht op vergelijkingssites op internet. Daar blijkt dat de prijzen nogal verschillen. Tweedehands kun je nog goedkoper je slag slaan. Als de kwaliteit oké is, is dat de moeite waard. Er zijn ook lezers die kopen via Marktplaats.nl tweedehandsjes of thuisgebrande kopieën. Dat is illegaal; kopiëren mag alleen voor thuisgebruik. Bovendien weet je niet of de kwaliteit oké is. Ook via kringloopwinkels kun je je slag slaan voor weinig.

Tv-serie gratis downloaden niet strafbaar

Wie een tv-serie (of film) zonder betaling downloadt via internet, hoeft niet bang te zijn voor stichting Brein. Dat is de rechtspersoon die er in Nederland op toeziet dat er geen illegaal aanbod op de markt komt. ,,Zelf een thuiskopie maken mag volgens de Nederlandse wet’’, zegt directeur Tim Kuik. ,,Zolang het voor eigen gebruik is.’’ Op www.anti-piracy.nl wordt dit verder uitgelegd. Je mag via sites huren (streamen) en downloaden (kopen). En ook als er geen geld wordt gevraagd, is het in Nederland toch niet illegaal om te downloaden. Zie ook ’Mag dat op internet?’ op www.iusmentis.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.