Lange Jaap krijgt in de kop nieuwe koeling

De airco in vuurtoren De Lange Jaap wordt met hulp van een kraan vervangen.

De airco in vuurtoren De Lange Jaap wordt met hulp van een kraan vervangen.© Foto: George Stoekenbroek

Michiel Snik
Huisduinen

Met een enorm kraan van Jos Blom uit Alkmaar wordt de koeling voor De Lange Jaap naar boven gehesen. Hier monteert WKZ Installatietechniek uit Apeldoorn een nieuwe airco die moet voorkomen dat alle kostbare apparatuur in de kop van de vuurtoren in de zomer te heet wordt.

In de vuurtoren huist immers niet alleen een zee aan licht, er zit ook apparatuur van defensie en Schiphol in. Tevens staat op de top een radar om de scheepvaart op de Noordzee in de gaten te houden. Die apparatuur mag door de zon niet te heet worden. De koeling die nu geplaatst wordt, is echter hoofdzakelijk voor de radar bedoeld.

Voor het plaatsen van de airco moet de radar worden uitgeschakeld. Daarom moest worden gewacht op zeer goed zicht zodat Rijkswaterstaat nu ’visueel’ het scheepvaartverkeer in de gaten kan houden. Dat is op deze maandag het geval. De klus aan de Helderse vuurtoren moet in één dag worden geklaard.

Voordat WKZ aan de slag kon hebben de mensen van het Helderse Ingenieursbureau Croon Wolter en Dros onder meer de elektrovoorziening aangepast. ,,Wij zijn ook verantwoordelijk voor de veiligheid rond deze operatie’’, legt projecttechnicus Richard de Vos van het Helderse bedrijf uit. ,,Bij het plaatsen van de airconditioning op deze grote hoogte komt veel kijken.’’

De Lange Jaap is 63,45 meter hoog.

Foto’s: George Stoekenbroek en RoMaNiVa photography

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.