PvdA-fractie: ’Gemeente Zaanstad moet ’zwakke’ scholen helpen’

Vanda de Haan
Zaanstad

Zo zijn De Spiegel en Pascal Zuid dit jaar bestempeld na een bezoek van de Inspectie van het Onderwijs. Op De Spiegel schort de afgelopen drie jaar al het nodige aan het onderwijs.

Zo scoren leerlingen van deze basisschool niet goed op de Cito-toets. Ook zouden scholieren slecht presteren op het gebied van wiskunde en begrijpend lezen. Dat is volgens directeur Marian Kuiper van de Zaandamse basisschool te wijten aan de fusie van De Feniks en De Branding, waaruit drie jaar geleden De Spiegel is voortgekomen.

Goede kwaliteit

,,Het kostte tijd om ervoor te zorgen dat de leraren van beide scholen één team werden en ook de leerlingen moesten aan elkaar wennen. Inmiddels staat er een sterk en gemotiveerd team en dat merken we ook aan onze resultaten. Zo zie je dat het niveau van de leerlingen uit groep 8 geen vmbo basis kader meer is, maar vmbo theoretisch en havo. Dat gaat dus de goede kant op. Bovendien geeft de inspectie ook in haar rapport aan dat de kwaliteit van het onderwijs dat bij ons gegeven wordt goed is. Daar ligt het dus niet aan. Daarom verwacht ik dat we dit jaar een veel betere score gaan krijgen.’’

Verbeterplan

Middelbare scholieren van de gemengde en theoretische leerweg van Pascal Zuid presteren met name slecht op hun eindexamen, aldus de onderwijsinspectie. Hoewel de vmbo-school een verbeterplan op poten heeft gezet, zijn de resultaten volgens de onderwijsinstantie nog steeds ondermaats. Pascal Zuid was niet bereikbaar voor commentaar.

Investeren

Beide Zaandamse scholen worden extra in de gaten gehouden door de onderwijsinspectie. ,,Is het college bekend met deze situatie?’’, wil PvdA-raadslid Eylem Koseoglu weten. Ook vraagt de politica zich af wat er gedaan wordt om het onderwijs op beide scholen te verbeteren. ,,Wordt er extra geïnvesteerd in het onderwijs op de scholen? Zo nee, wat is dan nodig?’’ Misschien moet de gemeente, die niet verantwoordelijk is voor het onderwijsbeleid, de zaken op orde brengen op beide scholen, stelt Koseoglu. ,,Welke rol wil en kan de gemeente spelen in het verbeteren van deze situatie?’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.