Winkelen en plassen is een lastige combinatie

Rob Swart
Zaandam

Winkels leunen als het gaat om aanbieden van sanitair zwaar op de horeca in het centrum. Klanten reageren daar soms erg boos op.

,,Pas geleden stond hier nog een man voor de deur te schreeuwen dat het bullshit was dat wij geen toilet hebben’’, zegt verkoopster Lucy van Prenatal in de Westzijde. ,,Natuurlijk hebben wij wel een toilet, maar dat is in het magazijn en daar mogen wij klanten niet toelaten.’’ Ook gebeurt het dat mensen boos hun winkelmandje neerkwakken en roepen dat ze ’hier nooit meer terugkomen’. Ook in andere winkels is dat verschijnsel goed bekend.

De verkoopsters van Prenatal geven meestal als tip mee dat mensen naar Multivlaai kunnen gaan, iets verderop in de Westzijde. ,,Dat wist ik niet’’, zegt Winfried Arents van de vlaaienzaak. ,,Ik heb wel een afspraak met Hans Anders dat mensen hierheen mogen komen.’’ Bij Multivlaai kost gebruik van het toilet vijftig cent. ,,Een vergoeding voor het werk dat we er aan hebben. Maar ik heb liever dat mensen hier iets bestellen en misschien nog eens terugkomen.’’Vijftig cent is de gangbare prijs voor een bezoekje aan de wc. Alleen bij V en D is het goedkoper. ,,Maar mijn wc is dan ook een stuk schoner’’, zegt Sandra die het toilet bij de Hema onder haar hoede heeft. Na elk gebruik kijkt zij even of er iets aan de hygiëne gedaan moet worden. Het ruikt er fris en glimt.

Intertoys en Xenos bieden hun klanten ook geen sanitair, maar maken wel eens een uitzondering als het om kinderen gaat. ,,Als het echt hoge nood is en niet anders kan, dan doen we het wel eens’’, zegt Gerald Giesbergen van Xenos. ,,Maar in principe niet. Het toilet is in het magazijn en dat betekent dat er iemand van het personeel mee moet en erbij moet blijven. Daar hebben we geen tijd voor.’’

Ook Primark heeft geen toilet voor klanten maar stuurt mensen naar de Koffiezaak. ,,Dat horen wij vaak’’, zegt de serveerster daar. ,,Per dag komen er wel dertig mensen die alleen naar de wc gaan.’’ Ook bij de Koffiezaak kost een sanitaire stop vijftig cent. Net als in het station en bij Mediamarkt. Die winkel is de uitzondering op de regel dat winkels zonder horecavoorziening geen klantentoilet hebben.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.