AZ verliest ook van Roda JC

Daan Doedens
Alkmaar

In Europa presteert AZ uitstekend, maar in de eredivisie wil het maar niet lukken. De ploeg van trainer John van den Brom verloor zondag in eigen stadion met 1-0 van het gepromoveerde Roda JC, dat al de derde winstpartij van dit nog prille seizoen mocht vieren. AZ beleeft juist de slechtste competitiestart in 27 jaar. In het seizoen 1987-1988 had de ploeg na vier wedstrijden slechts één punt, nu staat de nummer drie van het afgelopen jaar op twee puntjes.

Drie dagen na Europese overwinning op Astra Giurgiu, waardoor AZ de groepsfase van de Europa League bereikte, maakte de ploeg van Van den Brom een matte en ongeïnspireerde indruk. De vernieuwde Alkmaarse ploeg heeft klaarblijkelijk moeite met het drukke schema van drie wedstrijden in een week. Na de Europese overwinning bij Istanbul Basaksehir volgde een kansloze nederlaag thuis tegen Ajax, op het eerste duel met Astra volgde een doelpuntloos gelijkspel tegen Willem II.

Van den Brom had zijn elftal wel van vers bloed voorzien, door nieuweling Ben Rienstra direct in de basis te zetten. De geboren Alkmaarder, deze week overgekomen van PEC Zwolle, beleefde echter een ongelukkig debuut met opvallend veel balverlies. Robert Mühren mocht in de spits starten na zijn trefzekere invalbeurt donderdag tegen de Roemenen, Vincent Janssen verhuisde daardoor naar de bank.

Ondanks die nieuwelingen kon AZ in het zonovergoten stadion amper sprankelen. De bezoekers waren al na vijf minuten dicht bij de openingstreffer. Edwin Gyasi schoot de bal uit de draai in handen van AZ-doelman Sergio Rochet. De Uruguayaanse sluitpost werd tien minuten voor rust wel gepasseerd door Rostyn Griffiths, die een hoekschop van Mitchel Paulissen volledig ongedekt kon inkoppen. Via de vingertoppen van Rochet maakte de Australiër zijn eerste doelpunt voor Roda: 0-1.

Van den Brom hoopte zijn elftal in de tweede helft op gang te krijgen met het inbrengen van Joris van Overeem, Janssen en Muamer Tankovic. Het leidde wel tot wat kansjes, waarvan de grootste voor Mühren die de bal in kansrijke positie miste, maar AZ kon de tweede nederlaag van het seizoen niet voorkomen.

Bekijk hier een fotoalbum van de wedstrijd.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen