Inspectie ontdekt gesjoemel met etiketten

Kelly van Hal
den haag

Inspectiedienst KCB is de afgelopen maanden vier gevallen tegengekomen waarin sprake was van geknoei met etiketten op verpakkingen van groente en fruit. „Als dat wordt afgezet tegen het aantal gedane controles gaat het om een beperkt aantal gevallen”. Dat zei technisch directeur Jean Crombach van KCB (Kwaliteits-Controle-Bureau), dat werkt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Crombach reageerde hiermee op berichtgeving van het AD dat telers via handelsbedrijven Nederlandse tomaten en paprika’s in blanco kistjes en dozen naar Turkije verschepen, om de Russische handelsboycot te omzeilen. In Turkije zouden ze worden voorzien van een sticker ’Made in Turkey’ en vervolgens naar Rusland getransporteerd. De Russische boycot geldt niet voor Turkije omdat het geen EU-land is.

In de vier zaken die het KCB op het spoor kwam, ging het om blanco kistjes. „Wij hebben in die gevallen ingegrepen”, aldus de KCB-directeur. De herkomst van producten moet altijd te achterhalen zijn. Wie wordt betrapt op gesjoemel met etiketten, riskeert een boete en afkeuring van de lading.

De inspectiedienst verscherpte de controles nadat Rusland in augustus de boycot van levensmiddelen uit de EU en andere westerse landen had afgekondigd in reacties op de sancties wegens de Russische agressie tegen Oekraïne.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.