Herbouw bij HVC na brand in Middenmeer is nog onzeker

© DNP.NU / Bas Witvliet

Martijn Gijsbertsen
middenmeer

Het is allerminst zeker dat afvalverwerker HVC de twee recent afgebrande overslag-/sorteerhallen aan de Koggenrandweg in Middenmeer laat herbouwen.

,,We zijn ons aan het bezinnen op toekomstig gebruik van de locatie en kunnen daar daarom nog geen uitspraken over doen’’, laat HVC-woordvoerster Monic van Eerden weten.

De schade, die naar schatting in de miljoenen loopt, is volledig gedekt door de verzekering.

Plafondisolatie

Bij de megabrand heeft plafondisolatie in de hallen ervoor gezorgd dat het vuur razendsnel om zich heen kon grijpen en er enorme rookontwikkeling is ontstaan. Die was te zien tot in de verre omtrek.

Zo komt naar voren uit onderzoek door de brandweer, die op de bewuste 23e juli met diverse korpsen naar Middenmeer uitrukte en al vlot besloot de loodsen gecontroleerd te laten uitbranden.

Zonnepanelen

Behalve de hallen voor huishoudelijk afval en plastic blijkt ook voor 250 vierkante meter aan zonnepanelen verloren te zijn gegaan. Deze collectoren lagen op het dak.

,,De brand is ontstaan in de noordhal, waar kunststof afval lag’’, weet Van Eerden. Meest waarschijnlijk is dat broei, in combinatie met vervuiling in het gescheiden afval, de oorzaak is geweest.

,,Dat er hitte, broei en brand door broei ontstaat in een afvalberg is nooit volledig uit te sluiten. De gebouwen waren uitgerust met branddetectie en sprinklers voor blussing, dat mocht niet baten. Door extra alertheid in perioden van langdurige warmte trachten we brand in de toekomst te voorkomen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.