Stormvogels is te sterk voor HBC

Aanvoerder Mike Fatels van HBC speelt de bal af en zint op een doorbraak. © Foto Kees Blokker

Manon Kentie
Uitgeest

Het bier vloeide rijkelijk op sportpark de Koog na de derby tussen Stormvogels en HBC. De ploeg uit Uitgeest won deze laatste wedstrijd van het veldseizoen met 18-9 en eindigt samen het DTS uit Enkhuizen bovenaan de ranglijst van de vierde klasse F.

,,Voor ons staat er nu nog een beslissingsduel om de titel met DTS op het programma”, meldt coach Ton van Duijn van Stormvogels lachend terwijl hij een biertje in zijn handen krijgt gedrukt. ,,Ik ben echt supertrots dat we dit al hebben behaald.”

Tijdens voorgaande derby's tussen Stormvogels en HBC liep het nog al eens uit de hand, maar gisteren heerste er een goede sfeer. Verschillende mensen van HBC feliciteerden Stormvogels met het behaalde resultaat. Voor HBC stond er tijdens deze derby niets meer op het spel. De ploeg uit Beverwijk stond ook in de bovenste regionen van de ranglijst genoteerd, maar had te weinig punten om nog kampioen te kunnen worden.

Maar een derby blijft een derby, dus HBC was niet van plan zijn punten zomaar weg te geven. Coach Ruben van Halderen, die volgend seizoen officieel de scepter gaat zwaaien over de hoofdmacht van HBC coachte gisteren noodgedwongen voor het eerst zijn toekomstige ploeg. ,,De huidige coach, Fred van Essen, was op vakantie dus ik heb nu even een voorproefje genomen.”

In gevaar

Stormvogels kwam tijdens de derby geen enkel moment in gevaar. Lisa Haije en Gerard Valkering zette de stand binnen vijf minuten op 2-0. Door nog eens twee strafworpen kwam de ploeg van Van Duijn op 4-1. Met rust kon Stormvogels zelfs rekenen op een 10-5 voorsprong.

Ook in de tweede fase van het duel behield Stormvogels een veilige voorsprong. Patrick Bremmers van HBC scoorde weliswaar vrijwel direct uit een schot van grote afstand, maar het duel kantelde daardoor niet. Door doelpunten van Valkering en de broers Jord en Ward Betjes liep Stormvogels uit naar 14-6 en was de derby halverwege de tweede helft al gespeeld.

,,We hebben het niet zomaar weggegeven”, meldde Van Halderen. ,,We zijn goed fel van start gegaan, maar halverwege de tweede helft zakte het wat in doordat we onder andere vier strafworpen om de oren kregen waar we het niet mee eens waren. Dat was niet zo goed voor het moreel.”

Van Duijn kan na zijn eerste jaar als coach van Stormvogels terugkijken op een glansrijk seizoen. ,,We zijn er natuurlijk nog niet, maar ik ben al trots dat we dit hebben bereikt. We hebben continu in de bovenste regionen meegedraaid. DTS hebben we op het veld twee keer verslagen, dus tijdens het beslissingsduel hebben we alle kansen. Nu eerst maar even feesten.”

Helios

Helios heeft twee seizoenen aan de tweede klasse kunnen ruiken, maar nu is het dan toch echt over voor de ploeg van coach Marc Krook. Gisteren ging Helios in de laatste wedstrijd van het veldseizoen met 17-25 onderuit in het duel met kampioen Apollo. Voor Krook was dit tevens zijn afscheidswedstrijd bij Helios. Hij traint volgend jaar ZKC.

,,Het is jammer dat we twee keer hebben verloren van Haarlem. Dat was een ploeg die we hadden kunnen hebben. Als we daar de punten hadden gepakt, dan hadden we nog een jaartje in de tweede klasse kunnen blijven. Ten opzichte va de eerste veldhelft zijn we gegroeid. Toen kwamen we toch minder goed mee dan nu.”

Aanvankelijk kwam de ploeg van Krook nog op een 4-2 voorsprong, maar uiteindelijk gaf de kwaliteit van Apollo toch duidelijk de doorslag. ,,Verdedigend moeten de puntjes bij ons nog op de i worden gezet. We kunnen wel scoren, dat zie je ook weer in deze wedstrijd, maar we laten er ook gewoon vijfentwintig door.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen