Strijdbijl begraven: ijslanders blijven op Groeneveld

Hans van Keken
Baarn

Na meer dan 2,5 jaar overleg hebben Staatsbosbeheer en de Baarnse familie Evers definitief de strijdbijl begraven. Gijs en Ans Evers kunnen met hun ruim veertig ijslandse paarden op landgoed Groeneveld blijven, zo maakt Staatsbosbeheer bekend. De Eversen mogen hun paardenpension, dat ze in 2005 overnamen, vanuit boerderij Oost-Indië op Landgoed Groeneveld blijven exploiteren.

,,We zijn blij dat we gezamenlijk tot een oplossing zijn gekomen. En we zo de levendigheid en kwaliteit van het landgoed kunnen garanderen’’, stelt Staatsbosbeheer, dat erop wijst dat de familie Evers een gezond bedrijf zo kan voortzetten. De overeenkomst wordt binnenkortzwart op wit vastgelegd.

De stalling van de ijslanders in de landerijen rond Groeneveld gaf al langer over en weer irritatie. Volgens Staatsbosbeheer zorgden de paarden voor ’verrommeling’ van het landschap. Eind 2011 volgde er een rechtszaak, er kwam veel bijval voor Evers via een handtekeningenactie, die ook landelijk de publiciteit haalde en de gemeente Baarn wilde de ondernemers helpen door het bestemmingsplan aan te passen.

Ruim twee jaar geleden startte er een bemiddelingspoging, die met de grootste omzichtigheid en in stilte voortduurde. Met nu dus een langverwacht compromis.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.