Niet meer racen over de Nieuwe Westzijde Zaandam

Ambtenaar Veysel Baldemir geeft uitleg.
© Foto Ivo Laan
Zaandam

De Westzijde in Zaandam moet dezelfde sfeer krijgen als de Gedempte Gracht. Dinsdagavond kregen omwonenden en winkeliers het voorlopig ontwerp te zien van het eerste deel van de opknapbeurt. ,,Ik vind het wel mooi geworden. Maar het is wel veel te laat’’, zegt een van de aanwezigen.

Jarenlang bevond de Westzijde zich aan de verkeerde kant van de oogkleppen van de gemeente Zaanstad. Die waren gericht op de Gedempte Gracht en daarna zou de Westzijde pas worden opgeknapt.

Ondertussen holt het winkelbestand aan de Westzijde achteruit en is het contrast met de Gedempte Gracht groter dan ooit. Maar daar komt na deze zomer verandering in als de eerste fase begint van de opknapbeurt.

Als eerste is het deel tussen de Vinkenstraat en Ruijterveer aan de beurt. Het trottoir en de rijbaan komen op hetzelfde niveau te liggen en tussen de Stationsstraat en het Ruijterveer versmalt de gemeente de rijbaan van de ruim zeven meter nu naar 5,80 meter.

Pleintje

Auto’s kunnen elkaar passeren maar vrachtwagens niet. De bushalte wordt verplaatst naar de hoek Stationsstraat om de mogelijkheid open te houden om een leuk pleintje te maken met bijvoorbeeld horeca voor de kerk.

De klinkers krijgen dezelfde gele kleur als op de Gedempte Gracht en de rijbaan een donkere klinker. Ook komen er bakken met bomen en zitjes. Klassieke lantaarnpalen moeten de straat weer cachet teruggeven.

,,Ik zie geen zebrapaden of haaientanden! Zo ben je echt aan de goden overgeleverd’’, verzucht een aanwezige oudere vrouw over het ontwerp. Dat klopt maar er zit een visie achter, legt verkeerskundige Maurits Mousset van de gemeente Zaanstad even later uit.

Versmallen

,,Door de rijbaan te versmallen dwing je af dat weggebruikers minder hard gaan rijden. En de bomen zorgen er ook voor dat de snelheid er uit gaat. Bij de kruisingen komen plateaus om de situatie veiliger te maken.’’ Daarnaast verandert het gebied in een 30-kilometerzone.

Eigenaar Peter van Zaane van de gelijknamige rijwielhandel vreest dat hij straks niet meer kan laden en lossen voor zijn winkel omdat de rijbaan is versmald.

Van Zaane: ,,Soms komen er van die grote kratten met scooters en dan is een eind lopen geen pretje.’’ Verder is Van Zaane wel positief over het ontwerp. ,,Het is in elk geval véél beter dan het nu is.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen