Elfstedentocht gaat niet door: ’Het dooit, dan snapt iedereen het wat beter’

Ron Amesz

De dag nadat bekend werd dat de Elfstedentocht niet doorgaat, lijkt de teleurstelling in Friesland mee te vallen. Overal op de meren, kanalen en sloten wordt vrolijk geschaatst en de berenburg vloeit rijkelijk. „Friezen zijn redelijk onverstoorbaar. Het wintergevoel blijft”, zegt Gelkje Schotanus van Sonnema Berenburg in Bolsward.

De brouwerij produceerde de afgelopen dagen een maand vooruit. Van de extra productie is in elk geval al de helft verkocht. „We blijven meer produceren.” Dit weekeinde zijn de werknemers wel vrij. Mocht Sonnema toch met berenburg overblijven, dan is er nog geen man overboord. „We kunnen het in ieder geval twee jaar opslaan.”

De feesttent in het centrum van Leeuwarden, die was bedoeld om de winnaars van de tocht der tochten te lauweren, wordt donderdag weer afgebroken. „Ik heb niet zo veel met de Elfstedentocht”, zegt één van de tentenbouwers. „Maar ik vind het wel jammer dat ik nu minder kan werken.”

De tent werd alvast voor de zekerheid gebouwd, omdat het de nacht voor de Elfstedentocht en de feestelijke en traditionele Nacht van Leeuwarden af moest zijn. Dat kon niet in minder dan 48 uur, vertelt organisator Jan Gaastra. De kosten voor het op- en afbouwen schat hij op zo’n 15.000 euro. „Het was een goede generale repetitie.” Op het plein dooit het inmiddels al. „Daardoor snapt iedereen het wel wat beter.”

Sommige hotels in Leeuwarden, die volgeboekt waren, krijgen annuleringen. „We hadden de helft van onze 78 kamers voor dit weekend gevuld met elfstedenreserveringen”, zegt een woordvoerster van het Eden Oranje Hotel. Zo’n 20 procent is geannuleerd. Bij veel andere hotels, zoals het legendarische Elfstedenhotel ’t Anker in het centrum van Leeuwarden, vervallen alle reserveringen automatisch als de Elfstedentocht niet doorgaat.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.