Zappen langs varend erfgoed in Hoorn

Eric Molenaare.molenaar@hollandmediacombinatie.nl
Hoorn

De huiskamer van het Centrum Varend Erfgoed. Het visitekaartje van maritiem Hoorn. Zomaar wat omschrijvingen die directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum uit zijn mouw schudt als hij het heeft over het nieuwe bezoekerscentrum op het Oostereiland. Hoorn heeft er een museumpje bij en het is nog gratis toegankelijk ook.

Geerdink is verantwoordelijk voor de tentoonstelling in het centrum, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Centrum Varend Erfgoed (CVE) en conservator Cees Bakker. Opvallend zijn de panelen met presentaties die de bezoeker informeren over wat de ligging aan de (voormalige) Zuiderzee Hoorn heeft gebracht. Met tekst en beeld, in een speelse vormgeving met reliëf en kleur.

Ode

’Wij zijn geboren uit de oksel van de zee’, begint de ode die voormalig burgemeester Onno van Veldhuizen schreef over Hoorn. De hele tekst van het gedicht is opgenomen in een presentatie over Hoorn en het water. Omdat de ode volgens Geerdink ’zo ontzettend mooi de essentie samenvat van wat Hoorn als havenstad te danken heeft aan haar ligging aan het water’.

De andere presentaties gaan over de internationale handelsvaart, over visserij op de Zuiderzee en over de zeilende vrachtvaart. In een paar zijn ook authentieke filmpjes te zien en via een apparaatje, dat bij de balie verkrijgbaar is, zijn geluidsfragmenten te horen.

De laatstgenoemde drie presentaties hebben elk als uitgangspunt een schip dat rond het CVE te zien is: respectievelijk de replica van de Halve Maen, de schouw HN1 en de Groninger zeetjalk Zwarte Haan. Varend erfgoed wordt op die manier tastbaar. ,,De bezoekers krijgen zo het verhaal mee bij schepen die je hier kunt zien liggen’’, zegt Geerdink. ,,We hebben nadrukkelijk geprobeerd de liefde en aandacht die mensen in hun schepen hebben gestoken, hun passie, in de teksten naar voren te brengen’’.

Het idee achter de toegankelijke presentaties is de bezoekers enthousiast te maken voor varend erfgoed, zonder ze te overladen met informatie. Geerdink: ,,Het is een andere filosofie. Je streeft niet naar volledigheid, maar probeert de belangstelling te wekken. Ook van mensen die hier blanco binnenkomen. Velen zijn gewoon nieuwsgierig. En als mensen echt meer willen weten, kunnen ze thuis zelf op zoek gaan. Of ze kunnen hier al kijken in een van de vele boeken die op tafel liggen, waaronder standaardwerken over de visserij en de vrachtvaart, de VOC en de verschillende scheepstypen.’’

Archeologische vondsten

Naast de presentaties staan in het centrum fraaie modellen van verschillende schepen en is er een vitrine met vondsten van opgravingen door de archeologische dienst, van touw uit de 17e eeuw tot olielampjes en van boothaken tot een authentiek zeillood. Geerdink is tevreden over het resultaat. ,,Het is absoluut geworden wat ik hoopte. Dit geeft de bezoeker volledige vrijheid om dat te bekijken en te lezen wat hij wil. Hij hoeft niet van A tot Z, maar zapt als het ware door het thema. Dat sluit meer aan op wat tegenwoordig gebruikelijk is. Uit onderzoek is bekend dat een bezoeker gemiddeld 17 seconden naar een schilderij kijkt. Dan is de vraag: hoe pak je die bezoeker in 17 seconden?’’

Ooit kostte de entree twee euro, nu heeft het Westfries Museum de toegang gratis gemaakt. ,,Je betaalt voor de rondleiding op de Halve Maen, als je die wilt. Maar hier kun je ook alleen rondkijken. Wij denken dat de drempel zo enorm wordt verlaagd. We willen dat het een levendig centrum wordt, dat mensen enthousiast maakt voor varend erfgoed.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen