Garagebox wint van bedrijvenpark

Rob Swart
Zaanstad

Er zijn veel banen verdwenen op de bedrijventerreinen. Het verlies van ruim tweeduizend banen in vijf jaar is gecompenseerd door nieuwe banen in garageboxen, herbestemde gebouwen en andere oorden die niet direct zijn aangewezen als bedrijfslocaties.

De gemeente stuurde onderzoeksbureau Buck Consultants op pad om te onderzoeken hoe Zaanstad de braakliggende bedrijfsgrond aan de man kan brengen. In Hoogtij is in jaren nauwelijks grond uitgegeven, behoudens die voor de gevangenis. Er is negentig hectare beschikbaar. Dat zijn 180 voetbalvelden. Op het Hembrugterrein is een oppervlakte van nog eens 34 voetbalvelden die wacht op een gebruiker.

Buck heeft gekeken waar de Zaanse economie de afgelopen tien jaar heeft gewonnen en verloren. Als het over de bedrijfsterreinen gaat, zijn de grootste verliezers Molletjesveer, waar in vijf jaar 29 procent van de banen verdween, en Achtersluispolder, waar 27 procent van de werkgelegenheid verdween.

In absolute cijfers was het verlies in de Achtersluispolder 1130 banen. In het hele gebied in de buurt van het Noordzeekanaal verdampten bijna zestienhonderd van de tienduizend banen. Kijkend naar de sectoren, zijn de bouw en het bank- en verzekeringswezen het zwaarst getroffen.

Daartegenover staan als groeigebied het Hembrugterrein en als groeisectoren de op- en overslag, handel, productie en verwerking van voedingsmiddelen, zorg en hergebruik van afgedankte materialen.

Buck komt met het advies aan Zaanstad om zich bij het aan de man brengen van de bedrijfsgrond te richten op die groeisectoren. Het bureau droomt van een vestiging van Bergman Clinics (privéklinieken) op het Hembrugterrein, De gemeente zou er volgens het advies wijs aan doen om de snelstgroeiende bedrijven te benaderen en om vakbeurzen te bezoeken van de interessante branches. Maar eerst moet Zaanstad een verlanglijstje maken van bedrijven en daar het marketingmateriaal en de website op moeten aanpassen.

Het rapport van Buck belandde een half jaar na het verschijnen in het postvak van de gemeenteraadsleden. Het is een van de studies waarop Zaanstad het beleid baseert om meer werkgelegenheid te creëren. Burgemeester en wethouders willen in de periode 2014-2018 drieduizend nieuwe banen naar Zaanstad halen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.