Mediawet

Hugo Schneider

Een spannende dag voor Sander Dekker dinsdag in de Senaat. De VVD-staatssecretaris krijgt op ’super tuesday’ een herkansing om zijn Mediawet door de Eerste Kamer te loodsen. De eerste poging mislukte en dat was deels zijn eigen schuld. Hij liet zich verrassen door de kritische opstelling van senatoren na een goed voorbereide lobby van omroepverenigingen. Omroep Max misbruikte zelfs zijn eigen zendtijd om Dekkers plan aan te vallen.

De omroepverenigingen hebben dan ook veel te verliezen. Hun zelfstandigheid wordt verder ingesnoerd, ten gunste van koepelorganisatie NPO. Die gaat over de programma’s en moet er op toezien dat de publieke omroep zich meer onderscheidt van de commerciële televisie.

De Eerste Kamer doet er wijs aan de Mediawet goed te keuren. De publieke omroep heeft een belangrijke functie, maar moet zich niet bewegen op terreinen waarop commerciële tv-zenders ook al actief zijn, zoals amusement.

Dat Dekker een partijgenoot toezichthouder van de NPO heeft gemaakt, is hooguit onhandig, maar nog geen bewijs dat politici de inhoud van programma’s gaan dicteren. Politieke benoemingen in Hilversum zijn zo oud als de publieke omroep zelf.

Maar wie tóch Haagse bemoeienis vreest kan beter de concurrentie, die commerciële televisie en onafhankelijke dagbladen van de publieke omroep ondervinden, beperken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.