Verdachte van moord op bloemenman uit Beets mag thuis sterven

Verdachte moord Beets mag thuis sterven © Archieffoto DNP.NU

Merlin Mulder
Amsterdam

John S., de hoofdverdachte in de zaak van de vermoorde bloemenman Rolf Langenberg uit Beets, mag thuis sterven. Dat heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank besloten.

S. is dinsdag naar huis gebracht. Eind vorig jaar is er bij hem leverkanker geconstateerd. Volgens zijn advocaat Marcel Kikkert blijkt uit gegevens van een oncoloog dat S. de afgelopen weken is verder afgetakeld en nog enkele weken te leven heeft. Hij zou te zwak zijn voor behandeling. S. zat sinds oktober 2014 vast.

De verdachte mag in zijn woning in Wogmeer onder bepaalde voorwaarden verblijven, laat zijn advocaat weten. Zo mag hij geen contact zoeken met nabestaanden van de overleden bloemenman en is hem een locatieverbod opgelegd.

Niet afgerond

Eind december vroeg Kikkert schorsing van de voorlopige hechtenis aan, omdat het onderzoek naar de moordzaak nog steeds niet is afgerond en zijn cliënt inmiddels ongeneeslijk ziek bleek te zijn. ,,In de zaak tegen mijn cliënt is nog helemaal niks bewezen en iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.’’ Hij vond dat S. thuis moet kunnen sterven.

De familie van de vermoorde bloemenman uit Beets is gisteren op de hoogte gebracht van deze beslissing van de raadkamer. Ze zijn ’verbolgen’ dat hij nu thuis is en gaan hierover contact zoeken met de officier van justitie.

Henk Hoffmeister, de schoonzoon van de bloemenman, laat namens de familie weten: ,,Wij wonen hier allemaal niet ver bij elkaar vandaan. Ook werken we hier allemaal in de buurt. Wij zijn bang dat wij John tegenkomen, die kans is namelijk heel groot. Wij snappen niet dat de rechter zoiets kan beslissen, na alles wat John heeft gedaan.’’ Zij vinden dat S. vast hoort te zitten, zo lang hij nog leeft. ,,We vinden dit heel verontrustend.’’

Niet bekend

Inmiddels is het een jaar en een paar maanden geleden dat er menselijke resten zijn gevonden op het erf van Rolf Langenberg. De bloemenman bleek te zijn doodgeschoten en het lichaam is vervolgens verbrand op zijn eigen erf. Maar wat er precies gebeurd is, is nog steeds niet bekend. Het onderzoek naar de moord is nog niet afgerond.

Ook als S. komt te overlijden, zeer waarschijnlijk voor de rechtszaak begint, laat het Openbaar Ministerie weten dat er nog steeds een zaak is. Behalve S., is er namelijk nog een verdachte: Nancy V., de ex van de hoofdverdachte. Zij wordt ervan verdacht geholpen te hebben bij het wegmaken van het lichaam van de bloemenman. Zij is sinds juni vorig jaar thuis, waar zij de zaak verder afwacht. S. heeft altijd beweert dat niet hij de dader is, maar dat zijn ex het heeft gedaan. Zij beweert het omgekeerde.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.