Mogelijk kort geding Den Helder tegen Rob Scholte

Rob Scholte.
© Archieffoto Peter van Aalst
Den Helder

Rob Scholte krijgt mogelijk een kort geding aan zijn broek. De gemeente Den Helder wil deze juridische stappen ondernemen als op 1 juli het voormalige postkantoor, waar de kunstenaar woont en zijn museum heeft, niet leeg opgeleverd is. In het geding wordt zowel ontruiming van als toegang tot het pand gevorderd.

De gemeente wilde op 1 juni beginnen met de verkoopprocedure van het postkantoor. Daarom moesten diverse als een taxateur, asbestonderzoeker en bouwkundige het pand betreden.

De ruimtes van Scholte konden ze echter niet betreden, aldus de gemeente: ,,Tot twee keer toe is een deel van de ruimten is voor de gemeente ontoegankelijk gemaakt, onder meer door gewijzigde en extra sloten. Ook konden ze geen gebruik maken van de lift’’, zegt wethouder Lolke Kuipers. Andere gebruikers van het pand hebben ruimtes wel al opgeleverd, of daarvoor klaargemaakt.

Omdat er geen waardebepaling gemaakt kan worden en ook geen bouwkundig rapport, is het verkooptraject voorlopig stilgelegd. Als het postkantoor niet leeg is op 1 juli, wil de gemeente stappen ondernemen tegen Scholte.

’Afhankelijk van de uitkomsten van het kort geding is het de bedoeling om vanaf augustus 2017 het verkoopproces te continueren’, schrijft het college in een brief aan de raad.

Overigens stelt Kuipers ervan uit te gaan dat Rob Scholte het pand leeg oplevert op 1 juli.

Scholte verwijst voor een reactie op de zaak naar zijn advocaat Benno Friedberg. Friedberg van Rob Scholte is verrast door de ’oorlogstaal’ van de gemeente en stelt dat de kunstenaar in zijn recht staat om de adviseurs toegang te weigeren. ,,Mijn cliënt heeft rechten, daar mag je het als gemeente mee oneens zijn, maar dan had ze ook eerder naar de rechter kunnen stappen om een uitspraak te krijgen. Zo zit de wet in elkaar. Ik heb de gemeente uitgenodigd om te praten; de deur staat open.’’

Kuipers zegt dat een gesprek binnenkort op de agenda staat.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.