Molen, fort en pompgebouw

Wessel Mekking
Haarlemmermeer

Normaal is het niet toegankelijk, maar vanwege Open Monumentendag mag iedereen zaterdagmiddag een kijkje nemen in het pompgebouw van gemaal De Lynden.

Het is één van de hoogtepunten van komend weekeinde, waarin tien monumenten in Haarlemmermeer de deuren wijd open zetten. Zaterdag tussen 12 en 17 uur is dat het geval bij de oude machinekamer van het gemaal in Lijnden. In het voormalige ketelhuis zit sinds begin dit jaar restaurant Bij Qunis. Bijzonder dat het pompgebouw open is voor het publiek, vertelt directeur Elise van Melis van Historisch Museum Haarlemmermeer en Museum De Cruquius.

Ook is zaterdag, tussen 10 en 16 uur, dé kans om het Fort bij Hoofddorp te bekijken. Speciaal voor Open Monumentendag is een wandelroute uitgezet van één kilometer van het fort naar de coupure, een betonnen doorgang, in de Geniedijk. Aangeraden wordt om een zaklantaarn mee te nemen.

Even verderop is ook molen De Eersteling te bezoeken. Tussen 10 en 17 uur worden hier rondleidingen gegeven en kan gemalen meel worden gekocht. De ronde stenen molen stamt uit 1856, maar staat pas sinds 1977 op de huidige locatie. Toen werd hij in zijn geheel per vrachtwagen verplaatst naar de heuvel waar hij tegenwoordig staat. De molenaarswoning volgde in 1985.

Ook het historisch museum zelf doet natuurlijk mee aan de Open Monumentendag. Het museum aan de Bosweg gaat zaterdag eerder open, vertelt directeur Van Melis. Om 11.30 uur al en om 12 uur en 13 uur treedt christelijk gemengd koor Cantamus uit Hoofddorp op om de speciale dag luister bij te zetten. Museumbezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling 'Voor de lieve vrede' zien hoe het in Haarlemmermeer was tijdens de Tweede Wereldoorlog en de kunst van de familie Vissers bekijken.

Meer-Historie organiseert de Open Monumentendag in Haarlemmermeer. De Witte Boerderij, de thuishaven van de historische stichting, is het hele weekeinde te bezoeken. Zaterdag van 10 tot 17 en zondag van 11 tot 17 uur kunnen liefhebbers door de collectie neuzen, oude landbouwwerktuigen bekijken en boeken kopen. Zaterdagmiddag bakken kinderen daar pannenkoeken. Bij de Witte Boerderij zijn ook fietsroutes te verkrijgen.

Twee kerken in Hoofddorp zijn speciaal komend weekeinde te bezoeken. De ene, de Hoofdvaartkerk, is geen godshuis meer, maar horecazaak. De ander, de rooms-katholieke Joannes de Doper Kerk, is nog volop in gebruik. Dit kerkgebouw is onlangs verbouwd. Zaterdag tussen 10 en 16 uur en zondag van 11 tot 16 uur kan ook een bezoek worden gebracht aan de gewelvenkelder van deze kerk, Het Fundament.

Het programma van Open Monumentendag in Haarlemmermeer is te vinden op www.openmonumentendag.nl/gemeente/haarlemmermeer/

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.