Opgeven voor Zomertoer naar reactor Petten

Redacteur Alkmaar
petten

Hoe blij zijn de operators van de kernreactor in Petten zélf met de komst van de nieuwe reactor Pallas? Vraag het de technici van de Hoge Flux Reactor. Het nucleaire bolwerk in de duinen opent de poort voor de NHD-Zomertoer, op 21 augustus.

Wat is de veilige toekomst van het nucleair afval achter de Zijperzeedijk? Wordt de kernreactor ingezet bij de ontwikkeling van elektrische auto's? Alle vragen kunnen worden gesteld.

NRG ontvangt de wandelaars van het Noordhollands Dagblad op dinsdag 21 augustus. Dit is de Nuclear Research & consultancy Group. Aan deze dochter heeft het ECN alle nucleaire activiteiten overgedragen.

Het is voor het eerst dat NRG een grote groep buitenstaanders toelaat. Er gelden allerlei veiligheidsvoorschriften. Niet fotograferen en filmen, tassen achterlaten. Geen toegang voor wie jonger is dan 18 jaar.

Iedereen krijgt een persoonlijke toegangspas. Daarom moeten belangstellenden voor deze toeretappe zich ruim vooraf opgeven. Wie mee wil moet een mailtje met gegevens sturen naar de krant: zomertoer@nhd.nl

Opgave kan tot en met dinsdag 7 augustus.

Zonder inschrijving geen toegang tot NRG.

Deze gegevens zijn nodig voor een pasje: naam (roepnaam en achternaam), adres, woonplaats, man of vrouw, nationaliteit, geboortedatum, nummer van ID of paspoort (van rijbewijs geldt niet) en verloopdatum ID of paspoort. Aanmelding kan alleen per email.

Voor het bezoek aan NRG geldt een maximum aantal personen. Iedereen krijgt na aanmelding bericht. Op de dag zelf ID of paspoort meenemen (waarvan het nummer is opgegeven). Anders kom je niet binnen.

Voor de andere elf - van de twaalf - etappes van de Zomertoer is de deelname vrijblijvend. Wie zin heeft om mee te gaan, sluit zich om 10.30 uur aan. Ook op dinsdag 21 augustus is het vertrek om 10.30 uur. Het bezoek aan NRG is een van de tussenstops van de negende etappe.

Twee operators beantwoorden vragen vanuit de regelkamer van de HFR. De NHD-wandelaars kunnen hun vragen stellen in het auditorium van de NRG. Daar is een live beeldverbinding met de HFR. Vragen kunnen nu al worden ingestuurd.

VRAGEN INSTUREN

,,Graag willen wij vooraf weten wat er leeft onder de lezers'', zegt Cora Blankendaal van NRG. Voor spontane vragen is er natuurlijk ruimte. Stuur je vragen vóór woensdag 8 augustus naar zomertoer@nhd.nl.

Algemene vragen beantwoordt die dag communicatiemanager Juliëtte van der Laan, voor technische vragen wordt geschakeld naar Nico en Maurice in de HFR.

'Petten' is de tweede producent ter wereld van medische isotopen voor kankerbestrijding en diagnose. Dagelijks hebben wereldwijd 24.000 patiënten baat bij isotopen uit de HFR.Ook is NRG een belangrijk onderzoeksinstituut voor radioactiviteit. ,,Dankzij de reactor kunnen wij in de tijd vooruit kijken. De tijd gaat bij ons tien keer zo snel. Daarom kunnen wij onderzoeken hoe bijvoorbeeld grafiet er over langere tijd uitziet'', aldus Blankendaal.

Hoe zit het met nucleaire ontzilting? Wordt Pallas ingezet voor schoon drink- en landbouwwater? Goeie vraag voor 21 augustus.

ED DEKKER

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.