Rondje Noordkop: ’Elke stap is dit waard’

Op weg door boerenland naar de Ambachtsdijk tussen Oudkarspel en Kalverdijk.© Foto Peter van Aalst

Ed Dekker
Dirkshorn

Janna Weijers (59) uit Oudkarspel wist niet zij zag. Een sliert van 240 wandelaars op het smalle dijkje van de polder Koetenburg, net buiten Dirkshorn.

Haar honden Guus (’Hiddink’) en Abe (’Lenstra’) kwispelden onvermoeibaar door al die aandacht van NHD-lezers. „Ik loop hier vaak, nooit kom ik iemand tegen.”

Dat was zondagmorgen even anders door de start van Rondje Noordkop, het nieuwe zomerse wandelevenement van de edities Schager Courant en Helderse Courant van het Noordhollands Dagblad.

Jong en oud

Als eerste etappe bracht Rondje Dirkshorn jong en oud massaal op de been. Van Teun Smit (11) uit Tuitjenhorn tot Corrie Boon (77) uit Den Helder.

Wandelen in je eigen omgeving, is dat leuk? „Elke stap van de twaalf kilometer van vandaag was de tocht waard. Ik ben hier dichtbij geboren en getogen, wandel veel, maar ben toch weer op nieuwe plekjes gekomen”, vertelde Ina Bakker-Govers (69) uit Schagen bij terugkeer. Haar ouderlijk huis stond in de Schagerwaard, grenzend aan de polder Koetenburg.

Forellenvisserij

Op ontdekkingsreis door de regio, dat is Rondje Noordkop, over dijken en door boerenland. Dus ook via de groene kade langs de Waarlander ringvaart een tussenstop bij Koi & Vijvercenrum Dirkshorn aan de Woudmeerweg.

Eigenaar Brian Bing vertelde over de schoonheid van koikarpers en had een primeur voor de krantenwandelaars. Het bijna 20-jarige bedrijf breidt dit najaar uit met een forellenvisserij. In drie vijvers van totaal vierduizend vierkante meter straks vissen op forellen, ook voor professionals. En daarna thuis smullen. „Forellen zijn heerlijk.”

Wim Smit (72) uit Waarland keek er zijn ogen uit. „Ik fiets hier vaak langs. Pas nu weet ik wat er eigenlijk gebeurt.”

Traktatie

Een traktatie in het weiland bij melkveehouderij Ambachtsheem. Blokjes kaas, van Kees en Willemien Koning.

Grita Vader (60) uit Callantsoog hoopt alle twaalf rondjes mee te wandelen.Grita is boerin. Zij en haar man hebben een melkveehouderijbedrijf. De boerderij telt veertig koeien. Grita en haar echtgenoot hebben een vaste taakverdeling. Zij melkt, hij voert. Twee keer per dag.

,,Na en voor het melken heb ik tijd om te wandelen. Heerlijk”, vertelde zij op weg naar de Ambachtsdijk in Oudkarspel. ,,Lekker buiten in beweging.”

Uit de stoel

Over de NHD-wandeltwaalfdaagse Rondje Noordkop zei later op de Raadhuisstraat in Dirkshorn Sjoerd Munniksma (73) uit Heerhugowaard: ,,Goed initiatief. Het haalt mensen uit de stoel. Je kan hier ook prima in je eentje op af. Wandelaars zijn gelijkgestemd.”

Boerin Grita heeft een paar dagen in de week de zorg over een 40-jarige vrouw met een verstandelijke beperking. ,,Haar neem ik mee met het tweede Rondje Den Helder en Rondje Julianadorp.”

Weidsheid

En wat vonden Mart (64) en Bert (68) de Koster uit Julianadorp dit rondje het mooist? „De weidsheid.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.