Te weinig geld voor vervanging wegen in Beverwijk

Te weinig geld voor vervanging wegen in Beverwijk
Uit een gemeentelijke nota van april dit jaar blijkt dat er veel geld nodig is
Beverwijk

De gemeente Beverwijk speelt met vuur door te weinig geld te reserveren voor het compleet vernieuwen van versleten wegen. Die waarschuwing komt van VVD-fractieleider Frans Koster.

Het college van b en w legt anderhalf miljoen euro per jaar op tafel voor het aanleggen van nieuwe wegen. Terwijl er tot 2023 maar liefst 38 miljoen euro nodig is, volgens een berekening door een ingenieursbureau.

Voor 2015 is er nog niets aan de hand. De budgetten voor wegenonderhoud en de aanleg van compleet vernieuwde wegen zijn voor dat jaar nog keurig in orde. Maar in de jaren daarna loopt het benodigde bedrag snel op, totdat in 2020 maar liefst negen miljoen euro nodig is, en in 2021 nog eens zeven miljoen.

Oud

In totaal is er de komende negen jaar bijna veertig miljoen euro nodig om versleten hoofdwegen in Beverwijk te vernieuwen, terwijl er voor die hele periode nog geen tien miljoen euro is gereserveerd.

Koster kaartte dit al aan toen hij nog net wethouder was in april dit jaar. Het college dat sindsdien is aangetreden, heeft in de meerjarenbegroting die tot en met 2018 loopt, echter geen reserveringen gepland. De wegen zijn nu zo’n vijftig jaar oud. Wel is er bovenop de anderhalf miljoen aan investeringen in nieuwe wegen per jaar, nog twee miljoen voor gewoon onderhoud gereserveerd.

Onderlaag

Maar volgens Koster zit het probleem met de wegen veel dieper. Ook letterlijk. ,,Dit kun je niet meer oplossen met wat lapmiddelen. Hier gaat het ook om de hele ondergrond van de wegen die in de jaren na de oorlog zijn aangelegd, en nu aan het eind van hun levensduur zijn. Als de bovenlaag van de wegen niet grondig wordt aangepakt, raakt de onderlaag beschadigd, wat nog veel meer kosten met zich meebrengt.

,,Er wordt veel te weinig geld voor opzijgezet. Je kunt je ogen sluiten voor de realiteit, dat is geen kunst. Maar het college moet weten dat gemeenten wettelijk verplicht zijn om hun wegen op orde te hebben. Daarnaast is de gemeente ook civielrechtelijk aansprakelijk voor ongelukken. Iedereen is het alweer vergeten, maar ik roep het dramatische fietsongeluk in het tunneltje Belgiëlaan nog even in herinnering waar de gemeente voor aansprakelijk werd gesteld’’, aldus Koster.

Sparen

Hij vindt dat er niets anders opzit dan te sparen voor de dure onderhoudsbeurten die eraan zitten te komen. ,,Er moet gewoon extra geld voor vrijgemaakt worden. Je kunt nu al ruimte reserveren door jaarlijks een bedrag in een reserve te storten, of in het jaar dat het onderhoud moet worden gepleegd, alles ineens betalen. De financiële middelen hiervoor moet worden gevonden. De gemeente is het verplicht.’’

In de begroting die komende maand in de gemeenteraad aan de orde komt, wordt gesteld dat het aantal klachten en schadeclaims van weggebruikers met schade door slechte wegen toeneemt. Het beschikbare budget noemt het college een ’zorgpunt’, maar er worden geen voorstellen gedaan om het bedrag drastisch omhoog te brengen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons