Fractieschuld SP Alkmaar: 'gevoelige zaak'

Gerard van Engelen
Alkmaar

De aangifte die de gemeente Alkmaar dit voorjaar heeft gedaan tegen de (inmiddels opgeheven) fractie van de Socialistische Patij (SP) ligt nog steeds op de stapel bij het Openbaar Ministerie (OM).

In Alkmaar zelf vergadert de bezwarencommissie volgende maand weer over het bezwaar dat door de ex-politici is ingediend tegen de claim. ,,Het ligt gevoelig, je praat wel over oud-collega's uit de gemeenteraad'', zegt voorzitter annex PvdA-raadslid Tineke Komen.

De kwestie van de verdwenen fractiegelden kwam op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, 19 november, in de openbaarheid toen deze krant erover berichtte. Het landelijk bestuur was ook klaar met de fractie en had besloten dat de partij in Alkmaar niet mee mocht doen aan de verkiezingen. Het leidde ertoe dat de drie SP'ers halsoverkop de partij Progressief Alkmaar oprichtten. Ze haalden de kiesdrempel niet. SP-wethouder Mirjam Hamberg beproefde haar geluk kort na de nederlaag even bij de Ouderenpartij Noord-Holland in de provinciale verkiezingen. Dat leverde ook niets op.

De kwestie rond de verdwenen SP-fractiegelden ettert al sinds 2013. Elke fractie in de raad krijgt -afhankelijk van de fractieomvang- jaarlijks een toelage. Wat niet wordt uitgegeven moet worden terugbetaald. De SP-fractie betaalde het restant van 2012 niet terug. Dat gebeurde over het jaar 2013 weer, waarna de fractie in 2014 geen geld heeft gekregen. In eerste instantie miste 14 mille, in een later overzicht bleek dat te zijn opgeschroeft naar 16 mille. Meerdere bestuursleden beschikten over pinpasjes.

Kritische vragen uit de ledenvergadering werden weggewoven, zodat uiteindelijk bij het landelijk bestuur aan de bel getrokken werd, dat onderzoek deed en verkiezingsdeelname blokkeerde. De gemeente deed aangifte van verduistering.

De drie ex-raadsleden hebben bezwaar aangetekend tegen dat besluit. ,,We hebben de gemeentelijke juristen ernaar laten kijken en we hebben een onafhankelijke deskundige van Schenkeveld ook onderzoek laten doen. Die gegevens zijn nu in concept binnen. Eind september komen we weer bij elkaar'', zegt voorzitter Komen van de bezwarencommissie. Het OM was niet voor commentaar bereikbaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.