Maakbaarheid 8

Jurriaan Geldermans
NOORD-SCHARWOUDE

Meer en meer denken we dat de wereld om ons heen maakbaar is. Dat we het leven naar onze hand kunnen zetten. Soms echter wórden we gestuurd. Door het verleden bijvoorbeeld.

Dat laatste overkwam uitbater Ton Horseling toen hij – járen geleden al weer – met zijn compagnons Ellen en Guido Rouwhorst (chef-kok) aan het verbouwen sloeg. Want De Burg, de stokoude zaak in Noord-Scharwoude, moest gemoderniseerd. Een beetje naar voorbeeld van de toen nieuwe Zandhorst in Heerhugowaard: strak en eigentijds zou het gemaakt worden.

Maar een pand met zo veel historie – ooit bakkerij met winkel en woonhuis, vanaf 1832 (!) een uitspanning compleet met paardenstallen voor de reizigers en tot 1967 het jeugdhonk voor de jongeren van de katholieke kerk – heeft een eigen wil. Dat láát zich niet maken. Jan en Els Dijkstra, die de horecagelegenheid overnamen van de kerk, voelden dat misschien wel intuïtief. In hun dagen trouwde en rouwde het hele dorp nog op het podium van De Burg, waar ook de plaatselijke toneelvereniging optrad en gymnastiekles werd gegeven. Maar met de volgende generatie werd het anders: toen zoon Evert-Jan en dochter Ellen de zaak een kwart eeuw terug samen met Ton en chef Guido overnamen, wilden zij De Burg naar hun hand zetten. Dus trokken zij de verlaagde plafonds eruit, om het allemaal te vernieuwen. Achter een van die plafonds echter, kwam een schitterend koepelgewelf tevoorschijn. Een geheime schat was het, klokgaaf doordat het zo lang verborgen was gebleven...

De boodschap was duidelijk: De Burg zou niet worden vernieuwd, maar veróuderd. Met behulp van allerhande jugendstil ornamenten en elementen. Een fantastische ijzeren trap in de entree, veel marmer, spiegels, donker hout, glas-in-loodramen – in twintig jaar tijd trokken de compagnons alles uit de kast om hun uitspanning z'n authentieke uitstraling te geven.Enfin, in die sfeer kunnen gasten sinds kort iedere eerste zondag van de maand een brunch (19,50 euro ) genieten daar aan de Dorpsstraat. Niet zomaar een paar bammetjes met pindakaas, maar een uitgebreid buffet vol koele en warme spijzen en dranken. Aan de salades – zalm, kip en mais, eiersalade met augurk en ham plus een friszure creatie met tonijn, pasta en kappers – proef je meteen dat alles vers is gemaakt in de keuken van Guido, plus zijn rechterhand Jaap en Daniël (op de foto). Dat geldt tevens voor de romige champignonsoep, die hoog op smaak is dankzij het hakselen van de paddenstoeltjes, die daardoor meer van hun karakter prijsgeven.

Uiteraard is er die op en top Britse ontbijtklassieker van scrambled eggs (roerei) met uitgebakken spekkies. Warme zalm ligt eveneens voor het grijpen en ook die is door de keukenbrigade zelf ontleed en warm gerookt. Waarbij de cuisson prima is, maar de hoeveelheid houtmot best iets minder kan, chef.

Ook al zullen de creaties in de loop van de komende maanden wel wat spannender moeten worden (denk aan hamburgertjes van lamsvlees in de lente) en zou een glas bubbels niet misstaan, aan de vele broodsoorten, de mooie vleeswaren, de smedige kazen en de volle boter merk je dat Ton, Ellen en Guido (Evert-Jan is er inmiddels uit) echt een feestje willen maken van de maandelijkse brunch.

En bij een feest hoort patisserie, zodat de zondagse zaligheid wordt afgesloten met een reeks taarten en anderszins zoetigheid. Fris kwarkgebak van peer bijvoorbeeld, met een mooie balans tussen zuur en zoet. Zelf gebakken appeltaart, met grote stukken goudreinet en veel kaneel. En uiteraard een hevig zoete schwartzwälder kirschtorte, om de laatste gaatjes te vullen. Of toch nog trek? In een bladerdeegslof met pecannoten en honing? Een glaasje vers fruit voor de verteerbaarheid? Of toch een iets vettige kaneelbavarois met aardbeitjes-die-niet-in-het-seizoen-passen?

Doe allemaal maar. Want de maakbaarheid van ons leven mag dan een utopie zijn, de smáákbaarheid is dat geenzins.

Restaurant De Brug, Dorpsstraat 570 in Noord-Scharwoude, 0226 – 321321, www.deburg.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.